Bez ijednog incidenta: Završena prva Bh. povorka ponosa

Pjesmom i aplauzima završena je prva Bh. povorka ponosa. U šetnji od Vječne vatre do Trga Bosne i Hercegovine učestvovalo je nekoliko hiljada osoba.

BUKA portal / 08. Septembar 2019

Foto: Elvir Padalović

 

Na kraju šetnje učesnici su poručili da ova povorka treba da služi kao primjer zaštite prava LGBTI osoba i izrazili nadu da će bh. institucije učiniti sve na zaštiti i pružanju svih prava ovoj populaciji.

"Mi, lezbejke, gejevi, trans osobe se svakog dana borimo za svoje postojanje. Napadaju nas, ne prihvataju, omalovažavaju i tuku", kazao je jedan od članova organizacionog odbora Branko Ćulibrk.

 

Lejla Huremović, članica organzacionog odbora prve Bh. povorke ponosa, prisutnima je rekla da je svakodnevnica LGBTI osoba nevidljiva.

"Naša svakodnevnica je toliko nevidljiva da nas često i porodice ignorišu. Nad nama se vrši nasilje, tjeraju nas da budemo to što nismo. U školi i fakultetu ne smijemo reći koga volimo jer profesori i profesorice javno ističu mržnju."

Još je kazala da ova povorka neće promijeniti svijet, ali da ostaje nada da se stvari mogu mijenjati nabolje.

Na ulicama glavnog grada bile su od ranih jutarnjih časova raspoređene jake policijske snage zadužene za očuvanje reda i mira, zajedno sa pripadnicima antisnajperske jedinice.

 

Prva bh. povorka ponosa prošla je bez ijednog incidenta.

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.