BEZOČNA PLJAČKA NAŠEG NOVCA: Krađa u javnim nabavkama pokazala kako je nekad VELIČINA ipak važna

Prema analizi 4457 praćenih postupaka javnih nabavki u BiH tokom 2018. godine, izgleda da je veličina prtljažnika najmanje zapremine 550L presudni kriterijum prilikom nabavke službenih vozila.

Elvir Padalović / 20. Decembar 2018

Analiza timova Fonda otvoreno društvo BiH, Razvojne agencija Eda Banja Luka, Transparency International BiH, Centra za istraživačko novinarstvo BiH i UG „Tender“ Banja Luka, obavljena u periodu 01.01.-30.11.2018, obuhvatila je postupke javnih nabavki u vrijednosti od preko dvije milijarde KM, preciznije: 2.012.758.792,14 KM. 
Prema Mervanu Miraščiji iz Fonda otvoreno društvo BiH, “postoje pozitivna kretanja i ohrabrujući pomaci od strane Agencije za javne nabavke koja najavljuje izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH. 

Autori analize tvrde da bi se godišnje uštedilo najmanje 100 miliona maraka, ako bi bile ispoštovane sve procedure u skladu sa zakonom o javnim nabavkama. 

On je rekao kako smo, nažalost, svjedočili u posljednjih godinu dana bezočnoj pljački javnih srestava kroz sistem javnih nabavki. 

“Te pronevjere i nezakonitosti svakodnevno dokumentujemo kroz sve faze javnih nabavki. Podsjetićemo da pratimo 173 ugovorna organa na svim nivoima, od opštinskog do Predsjedništva BiH. Niti jedan ugovorni organ, niti jedna javna nabavka ne zadovoljava kriterijume. I dalje u cjelosti govorimo o nabavkama koje nisu transparentne, koje nisu konkurentne i koje ne zadovoljavaju kriterijum najbolja roba za novac javnih obveznika. Propratili smo preko 4400 konkretnih postupaka u realnom vremenu, koje se dešavaju i dok mi sad pričamo, i u vrijednosti od preko 2 milijarde kovertibilnih maraka", rekao je Miraščija danas u Banjaluci.

Monitoring je proveden za 2,145 postupaka nabavke roba, 1,107 nabavke usluga, i 1,205 za nabavke radove. Osjetno je povećanje praćenih postupaka javnih nabavki i utrošenih sredstava u izbornoj godini, za skoro 40%. 

Aleksandra Martinović iz TI BiH rekla je kako su javne nabavke u ovoj godini osnovno sredstvo finansiranja izbora, te je prisutno zarobljavanje sistema na sve načine.

“Mi smo ove godine ispratili nešto preko 4500 postupaka javnih nabavki procijenjene vrijednosti preko 2 miljarde KM.  Poređenja radi, prošle godine smo za nekih 9-10 mjeseci ispratili nekih 800 miliona KM, dakle na istom uzorku istih predmeta nabavki, istih ugovornih organa. Dakle, možemo reći da bi u ovoj godini uštede iznosile gotovo milijardu maraka da nije bilo brojnih zloupotreba kako bi se finansirali izbori. Najveća povećanja u broju postupaka zabilježena su kod nabavke radova jer se u mjesecima izborne kampanje najviše popravljaju putevi koji drže vodu dok majstori odu. Zabilježili smo i tendere za puteve koji već postoje, vjerovali ili ne” rekla je Martinović. 

Aleksandar Draganić iz Razvojne agencija Eda Banja Luka naveo je nekoliko eklatantnih primjera kršenja procedura javne nabavke službenih automobila.

 

 

Nepoštivanje odredbi Zakona o javnim nabavkama od strane ugovornih organa ima posljedice ne samo po ugovorni organ, koji nije u stanju isporučiti robu, uslugu ili radove određenog kvaliteta i u određenom obliku, nego i cjelokupni integritet sistema javnih nabavki, jer netrasparentnost i neadekvatna kontrola realizacije ugovora praktično poništava prethodno provedeni postupak izbora dobavljača. 

Jedan takav primjer je i Služba za zajedničke poslove institucija BiH gdje je, pri realizaciji OS za isporuku sedam artikala, a kroz odstupanja od ugovorenih količina pojedinih artikala, čak i bez izmjene ugovorenih cijena, dovela do toga da iznos stvarno utrošen za nabavku bude veći nego u slučaju da je izabrana drugoplasirana ponuda. Posljedica ovakvog „praćenja” je ta da zapravo nije izabran najpovoljniji ponuđač.

"Nabavka uniformi i dijelova uniformi, gdje je ugovorni organ Federalna uprava policije, ukupne vrijednosti 74.000 KM, je primjer u kojem  ugovorni organ određuje procijenjenu vrijednost kao procijenjenu tržišnu vrijednost, a u konkretnom slučaju cijena npr. beretke od 82 KM je iznad tržišne vrijednosti", rekao je Igor Vukajlović iz Udruženja Tender Banjaluka.

 

 

 


 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.