BiH na 14. mjestu u svijetu po zagađenosti zraka, u Lukavcu najgore stanje

Bosna i Hercegovina se nalazi na 14. mjestu, a kao najzagađeniji grad navodi se Lukavac, koji je na 92. mjestu na listi koja ima više od 3.000 gradova.

BUKA portal / 11. Mart 2019

IQAIR – AirVisual je objavio nove podatke o zagađenosti vazduha širom planete Zemlje. Prema analizama, sljedeće godine će 7 miliona stanovnika osjetiti posljedice zagađenja vazduha što će globalnu ekonomiju koštati 225 milijardi američkih dolara. Izvještaj za 2018. godinu pokazuje podatke o kvalitetu vazduha uslijed prisustva samo suspendovanih čestica (PM2.5), bez ostalih štetnih materija. Podaci u realnom vremenu su dostupni svaki dan. 

Prema globalnom izvještaju o kvalitetu vazduha za 2018. godinu, gradovi na Zapadnom Balkanu su se našli među onim najzagađenijim u Evropi. Prvo mjesto svakako zauzima Tuzlanski kanton iz Bosne i Hercegovine te potom i Sarajevski. Lukavac, Živinice, Gračanica, Sarajevo i Tuzla se nalaze među prvih deset najzagađenijih gradova u Evropi. Ništa manje nisu zagađeni gradovi Sjeverne Makedonije kao što su Tetovo, Kumanovo, Bitola i Skoplje. Četrnaesto mjesto zauzima Priština na Kosovu kao i pedeseto mjesto grad Beograd u Republici Srbiji. Preko 3000 gradova je obuhvaćeno ovim izvještajem, Lukavac iz Bosne i Hercegovine se našao na 92. mjestu, a podaci pokazuju da su u 64% gradova prekoračene dozvoljene granične vrijednosti propisane od strane Svjetske zdravstvene organizacije. 

Podaci u skoro objavljenom izvještaju 'Hronično zagađenje ugljem' koji je u nadležnosti Alijanse za zdravlje i životnu sredinu iz Brisela, govore da je primijećeno pogoršanje emisija u 2017. u odnosu na isti period 2016. godine. Ove nalaze Tuzlaci su koristili za tvrdnje da je izvor zagađenja gradska termoelektrana, koja sagorijeva oko 3,8 miliona tona mrkog uglja i lignita godišnje. Tokom perioda nezavisnih nadgledanja 2016. i 2017. godine pokazalo se da su emisije drastično povećane čim padne mrak, posle 7 uveče, što sugeriše da su filteri za prašinu u termoelektrani Tuzla isključeni tokom noći. 


 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.