Bilećka kontraofanziva

<p>“Postoje krajevi na koje nikad ne pomislite. U skladu sa tim ni ne planirate otići tamo...Ako slučajno zabasate u takav kraj veoma brzo zapazite da je priroda netaknuta , vazduh čist, i da je voda dobra...” Ovaj dio uvodnika napisan u magazinu BUKA prije gotovo sedam godina čini se kao dobar uvod u priču o Bileći, malom hercegovačkom gradu u istočnoj Hercegovini, koji je ovog vikenda dobio svog novog načelnika u prijevremenim izborima a koju su se desili zbog smrti ranijeg načelnika Slavka Bekana.</p>

Elvir Padalović / 25. Januar 2010

Novi načelnik te opštine postao je Dragan Babić, kandidat koalicije “Zajedno za Bileću”, koju čine Srpska radikalna stranka RS-a, Partija demokratskog progresa i Srpska demokratska stranka. Tako su odlučili građani a prema preliminarnim rezultatima Babić je pobijedio Blaža Vujovića, kandidata SNSD-a, za oko 700 glasova više.

”Nisam očekivao ovakav ishod, ali to je volja građana”, rekao je Vujović, koji je ovom prilikom čestitao Babiću na pobjedi.
Oštra predizborna kampanja se vodila oko načelničkog mjesta u ovom hercegovačkom gradiću sa nešto manje od deset hiljada registrovanih birača. Kampanja je išla do te dramatične mjere da je u jednom momentu ovaj dio Srpske ostao zatrpan republičkim ministrima koji su,u naletu svojih iznenadnih posjeta ovom kraju, odlučili pružiti pomoć svom (čitaj SNSD-ovom) kandidatu.

Premijer Dodik ostao je dosljedan svojoj politici zastrašivanja i prijetnji uputivši nekoliko neobičnih sintagmi kao što je “opaljivanje čvoki protivkandidatu” i sl.  Onako usput, i u duhu demokratskog pluralizma izustio je i kako će, u slučaju Babićevog izbora, ovaj hercegovački gradić biti uskraćen za podršku i saradnju republičkih organa.

Na drugu stranu koalicija “Zajedno za Bileću” upućivala je konstantne kritike prema Vladi RS , čak ju je u jednom momentu optužila da se preselila u Hercegovinu.

„Panika koja je zahvatila SNSD, je posljedica neispunjenih obećanja: ugovor sa 'Čezom' ispostavio se još jednim promašajem, a projekt 'Gornji horizonti' nije ni na vidiku" govorili su u Koaliciji.

Podsjećanja radi, prošli lokalni izbori su u ovom gradu završili tijesnom pobjedom kandidata Slavka Bekana koji je osvojio samo 4 procenta više od drugoplasiranog kandidata SDS-a Miladina Samardžića, dok je tadašnji kandidat Srpske radikalne Stranke a danas novi načelnik opštine Bileća osvojio nešto malo više od 20 posto glasova.SNSD je tada potukao svoje konkurente osvojivši skoro četrdeset odsto biračkog tijela dok je drugoplasirani SDS osvojio tek 19 odsto glasova dok su radikali ostali treći

Niti agresivna predizborna kampanja, niti otvarenje vodovoda, ni održane sjednice Vlade u hercegovačkom kršu pa ni sam premijer Dodik nisu pomogli SNSD-ovom kandidatu da pobijedi. Uzalud vam trud, ministri, moglo bi se reći. Da li su rezultati ovih, ipak samo lokalnih izbora pokazatelj trenda pada popularnosti SNSD-a?

Vlade Simović, politikolog sa fakulteta političkih nauka u Banjaluci kaže za BUKU kako ga izborni rezultat ne iznenađuje jer su „izbori došli u vrijeme svjetske ekonomske krize i ovo je odgovor građana Bileće na politiku koja je vođena shodno efektima krize koji su se odrazili na RS a takvi su i sami rezultati.

„Prosto su evidentni neki loši ekonomski rezultati koji dovode do toga da građani ne vide u sadašnjoj vlasti nekoga ko može da ispuni njihova očekivanja“ mišljenje je Simovića.

Slučaj Bileća se ne može uzeti i preslikati na čitav prostor RS ali ono što jesu neka obilježja proteklih izbora a koja su vrlo značajna u kontekstu u kojem se oni mogu pratiti i primjeniti kao neka vrsta trendova za predstojeće izbore.

„Jedna od tih stvari je bila začuđujuće velika izlaznost što govori o karakteru izbora kao o pitanju života i smrti. Ovo je bilo pitanje života ili smrti i ovdje se izlazilo za ili protiv nečega. Mislim da će i predstojeći izbori na neki sličan način predstavljati pitanje života ili smrti te će biti od presudne važnosti kako za opoziciju tako i za poziciju“ kaže za BUKU Tanja Topić, politički analitičar iz Banjaluke.

Oboje se slažu u jednom. Izbori, ma koliko bili lokalni bili, pokazali su svojevrsne trendove u političkom ponašanju opozicije te na neki način potvrdili da je njihovo zajedničko djelovanje jedini način za izlazak na opšte izbore ove godine.

“Ovi izbori bi trebali da budu opomena za vladajuće političke partije da mnogo ozbiljnije pristupe predstojećim opštim izborima a istovremeno jedan od dobrih pokazatelja da jedna zajednička politika i nastup opozicije može da dovede do izborne pobjede“ smatra Simović.

Prema njegovom mišljenju bilećki su izbori bili „svojevrstan referendum građana ove opštine koji nisu birali samo načelnika opštine već su i ocjenjivali vladajućih koalicionih partnera sa jedne i rad opozicije sa druge strane“

Tanja Topić se slaže da je zajednički opozicioni blok ključna stvar koja se desila u Bileći i koja je dovela do ovakvog rezultata.

„U tom smislu je opozicija uvidjela da koliko toliko postoji šansa protiv još uvijek neprikosnovenog SNSD-a ukoliko izađu sa jednim zajedničkim kandidatom. Da je opozicioni blok kojim slučajem izašao sa dva kandidata ne bismo danas dobili ovakve rezultate koje smo dobili“ kaže Topićeva.

Prema njenom mišljenju došlo je do krucijalne greške koju je učinio SNSD.

„Greška se desila u lošoj procjeni karaktera hercegovačkog glasača. Mislim da u Hercegovini ne možete prijetiti glasačima da ih ucjenjujete, da im govorite da će ih snaći elementarna nepogoda ukoliko ne glasaju za vašu političku opciju, tako da mislim da tu ima loše procjene mentalnog sklopa i karaktera jednog glasača koji dolazi iz Hercegovine. U tu hercegovačku kršnu oblast i opštinu odlazili su najvažniji funkcioneri koji su ne samo na nivou entiteta već i BiH, tako da je moguće da su se glasači u ovoj opštini potcijenili jer je smatrano da ih se jednostavno može potkupiti pojačanim akcijama i pojačanim sredstvima u zadnjih mjesec dana“

I Simović je mišljenja kako se u cijeloj priči ne smije zanemariti i ova, antropološka dimenzija cijele priče.

„Riječ je o jednoj maloj hercegovačkoj opštini i ljudi tamo puno drže do porodice do tradicije, mnogo njih vezuju rodbinske veze. Personalni dio priče je jako bitan, kao i profilizacija samih kandidata na ovim izborima" kaže Simović

U svakom slučaju izbori koji slijede u oktobru bi mogli preslikati ponašanje kakvim su nas obradovali političari prilikom izbora u ovom malom gradu u kršnoj Hercegovini.

„Po svemu sudeći parlamentarni izbori će biti jedni od najkonfliktnijih dosada. Mislim da će ovo biti jedna surova kampanja, vjerujem da će građanima biti sa jedne strane degutantna a sa druge strane prilično interesantna“ kaže Vlade Simović.

„Mislim da će i predstojeći izbori na neki sličan način predstavljati pitanje života ili smrti te će biti od presudne važnosti kako za opoziciju tako i za poziciju“ zaključuje Topićeva.

“Postoje krajevi na koje nikad ni ne pomislim. U skladu sa tim ni ne planiram otići tamo...Ako sam i slučajno zabasao u takav kraj, veoma brzo sam otkrio da je priroda netaknuta , vazduh čist, i da je voda dobra...”.mogle su biti riječi premijera Dodika nakon što su mu saopštili rezultate izbora u malom hecegovačkom gradu Bileći, mjestu koje nikad više neće posjetiti. Do slijedećih izbora.

 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.