Biljana Srbljanović za BUKU: Možeš ljudima da uteraš strah u kosti kako god hoćeš, ali smeh ne može da se uhapsi. To je jedino sredstvo protiv svakog totalitarizma

S Biljanom smo razgovarali i o filmu “Quo Vadis, Aida” za koji kaže da je zaslužio Oskara i da bi, da ima ovlaštenja, film emitovala uprogramu RTS-a.

Slađan Tomić / 17. Maj 2021

Red umjetnosti, red politike. Čini se da je nemoguće drugačije s Biljanom Srbljanović. Umjetnica, dramska spisateljica, kritičarka  za koju reditelj Haris Pašović kaže da piše najbolje na Balkanu.  O umjetnosti i politici, Srbljanović je govorila za BUKA audio podcast. Kada drugi pišu o njoj kažu da se njeni radovi mogu prepoznati i po humoru u dramski komadima.

Govoreći za BUKU kaže da primjećuje sve više sarkazma u društvenim medijima  i TV emisijama. Dok ironija pomaže da upoznamo drugu stranu sebe, sarkazam ujeda.

“Smeh ne može da se uhapsi. Ljudima kada je nešto smiješno ne možeš to da zaustaviš. Možeš da im uteraš strah u kosti kako god hoćeš, ali to cerekanje ne možeš da zaustaviš. To je jedino sredstvo protiv svakog totalitarizma, ali ne sarkazam. Sarkazam želi da ubode i ujede.”

Umjetnost ne može da ne mijenja ništa, dodaje Srbljanović.

S Biljanom smo razgovarali i o filmu “Quo Vadis, Aida” za koji kaže da je zaslužio Oskara i da bi, da ima ovlaštenja, film emitovala uprogramu RTS-a.

“On je nežan prema nama, nema ničeg osuđujućeg prema nama. On je film istine i pomirenja. Ja da se pitam, ja bih ga pustila.”

 

Ostatak intervjua poslušajte ovdje

 

 

 


Buka preporuka

Intervju

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.