Bio je glasnik istine iz epicentra koronavirusa, pa nestao bez traga... Dramatična objava mladog vlogera

Nakon skoro tjedan dana lutanja po kineskom gradu koji je pogodila epidemija koronavirusa i snimanja mrtvih i bolesnih u prepunim bolnicama, policija koja je stalno u potrazi za neposlušnima je pritvorila Chena Qiushija.

BUKA portal / 12. Februar 2020

 

 

Chen Qiushi je u svojim video uracima izgledao razbarušeno i izmoreno, kao skoro neprepoznatljiva sjena energičnog mladog čovjeka koji je stigao u Wuhan s namjerom da ispriča priče njegovih stanovnika i to u trenutku kad su vlasti zatvorile grad prije skoro tri tjedna, piše Time, a prenosi Jutarnji.hr.

Sve dok nije nestao prošli tjedan, 34-godišnji odvjetnik koji je krenuo u vođenje video bloga je bio jedan od najvidljivijih pionira malog, ali upornog pokreta koji se odupire monopolu na informacije koji u Kini drži vladajuća Komunistička partija.

 

chen-nestao


Naoružani pametnim telefonima i profilima na društvenim mrežama ovi građani-reporteri pričaju svoje priče, kao i one drugih stanovnika Wuhana i ostalih zatvorenih zona u provinciji Hubei.

Razmjeri ovakvog necenzuriranog izvještavanja nisu viđeni u bilo kojoj prijašnjoj situaciji katastrofe i širenja bolesti u Kini. Ono predstavlja izazov Komunističkoj partiji koja želi kontrolirati interpretaciju i širenje informacija u Kini, kao što je to radila još od 1949. godine.

Chen je u više od 100 svojih objava iz Wuhana u dva tjedna napravio upravo to. Pokazao je bolesnike koji su ugurani u hodnike bolnica i borbu stanovnika grada da krenu u proces liječenja.

 

 

- Zašto sam tu? Već sam kazao da je moja dužnost da budem građanin-reporter, kazao je snimivši sebe sa selfie štapom u blizini željezničkog kolodvora. - Kakav si to reporter ako se ne usudiš potrčati na prvu crtu borbe s katastrofom?, kazao je.

Chenove objave i video blogovi imaju milijune pregleda, ali su zainteresirali i policiju.

U ostrašćenoj video objavi pred kraj njegova prvog tjedna u Wuhanu kazao je da ga je policija pozvala s namjerom da dozna gdje je, a ispitivali su i njegove roditelje.

- Strah me je. Imam virus ispred mene, a iza mojih leđa su zakonske i administrativne moći Kine.

- Čak me ni smrt ne može zastrašiti, kazao je. - Mislite da se bojim Komunističke partije?

Prošlog tjedna su se Chenove objave prestale pojavljivati. Njegova majka je prekinula tišinu s video snimkom u petak. Kazala je da s Chenom ne može stupiti u kontakt i pozvala na pomoć da ga se pronađe.

- Dati ljudima da slobodno govore ne može biti smrtonosno, ali braniti im to može biti fatalno, tvitao je Chen 28. siječnja.

Više informacija o nestanku mladog kineskog entuzijaste nađite OVDJE.


Jutarnji.hr


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.