Birate karijeru? Mladi, ovo su zanimanja budućnosti

Ukoliko birate karijeru kojom ćete se baviti dobro se informišite o potrebama tržišta rada.

Maja Isović / 28. April 2016

Festival karijere, na kojem mladi mogu čuti zanimljive priče i upoznati interesantne prakse, održava se danas u Domu omladine u Banjaluci.

Festival karijere organizuje Centar za razvoj karijere (CERK), a riječ je o jedinstvenom događaju za mlade našeg grada koji je kontinuitet Sajma praksi i stipendija, manifestacije koja se organizuje u Banjaluci od 2011. godine, a samim tim je i jedan od najstarijeg festival ovog tipa u BiH.

Ljupko Mišeljić, koordinator komunikacija na Festivalu karijere rekao je da će posjetioci na festivalu moći učestvovati na tri festivalska bloka, festivalski, savjetodavni i promotivni, a biće organizovane i zanimljive radionice, predavanja, prezentacije i edukacije.

 

Foto: BUKA

 

“Mladim ljudima je izuzetno teško izabrati karijeru, jer moraju uzeti u obzir analize tržišta rada. A kada izaberu određeno zanimanje moraju imati i neformalnu edukaciju. Mi smo 2014. godine radili istraživanje gdje smo analizirali stavove mladih u zapošljivosti i utvrdili smo da 75 posto i više mladih žele da rade u javnom sektoru, ali samo 36 posto njih ima neka kompjuterska znanja mimo Microsof Offisa paketa, dobro znaju engleski, malo slabije njemački jezik, ali sa računarima nisu baš najbolji. Zbog toga ove godine i radimo radionicu kako bismo im olakšali da upoznaju sebe i svoje afinitete i da nađu sebe na tržištu rada i mobilnosti, kako se predstaviti poslodavcu i slično ”, rekao je za BUKU Ljupko Mišeljić.

Upravo se nalazimo u period kada se mladi odlučuju za srednje škole i fakultete i Ljupko Mišeljić kaže da se stanje ove godine nije bitno mijenjalo u donosu na prošlu godinu.

“Najveći uzlet imaju informacione tehnologije, marketing i preduzetnišvo. To su zanimanja budućnosti  i zanimanja 21. vijeka. Iako ima dosta kadra u ovim zanimanjima, ali ima i dosta potražnje”, ističe naš sagovornik.

Mladima je poručio da neformalnom edukacijom, sklonostima, sposobnostima i onim što žele pomognu svojoj karijeri, jer ukoliko mladi ne budu sami podizali svoju zapošljivost onda ni društvo ni država ne mogu mnogo da im pomognu.

 

 

Festival karijere traje danas do 17 časova, a na ovoj jednodnevnoj manifestaciji mladi imaju priliku da od vrhunskih stručnjaka iz privrede, obrazovanja i nevladinog sektora iz zemlje i regiona dobiju korisne savjete kako da budu zapošljiviji, produktivniji i uspješniji u onom šta rade!

Ovogodišnji Festival održava se pod sloganom “Osvijetli put svojoj karijeri”, a njegov sadržaj, koncipiran je u tri bloka – savjetodavni, obrazovni i informativni. Savjetodavni blok je niz razgovora sa lokalnim i regionalnim profesionalcima, predstavnicima vodećih regionalnih i globalnih kompanija, poslodavaca, stručne i akademske zajednice.

Neki od govornika u ovom bloku su Sonja Jovanović - direktor ljudskih resursa u jednoj od četiri najveće globalne revizorsko-konsultantskoj kompanije EY - regionalna kancelarija u Beogradu, prof. dr Saša Petković, prodekan za nastavu Ekonomskog fakulteta Banja Luka i rukovodilac Centra za projektni menadžment i preduzetništvo, Ivica Penić – marketing stručnjak, Business Development Manager NewMan's Business Accelerator-a iz Skoplja,  Saša Trivić - vlasnik Krajina Klasa i predsjednik Unije poslodavaca RS, Mirjana Milovanović - asistent na Banjaluka College-u i direktorica marketinga u Autokući Milovanović i Ranko Petrušić  osnivač Centra za informatički razvoj InfoArs.

 

 

Obrazovni blok sastoji se od nekoliko korisnih radionica - Brendiraj sebe, Mobilnost - iskustvo koje mijenja život, Upoznaj sebe i  Za prvi utisak nema druge prilike, čiji je cilj učesnicima ponuditi znanja i vještine potrebne za bolje sagledavanje vlastitih znanja ali i sklonosti. Pored toga, cilj obrazovnog bloka je osposobiti mlade i pomoći im da što lakše prođu korake od intervjua za posao do pozicioniranja na tržištu rada i izgradnje reputacije.

Informativni blok sastoji se od prezentacija programa praksi u uglednim kompanijama. Na Festivalu su prisutni predstavnici kompanije Coca-Cola HBC B-H koji au predstavili Coke Summership programa šestosedmične prakse u ovoj kompaniji, koji pruža mogućnost sticanja iskustva rada na konkretnim projektima  kao i interaktivna predavanja i radionice. Takođe, predstavio se i redizajnirani portal www.cerk.info – jedinstven online alat za podizanje zapošljivosti mladih u Banjaluci, Republici Srpskoj ali i šire.

Centar za razvoj karijere Banja Luka je nastao kao inicijativa studenata a postao set informacija, alata i servisa kroz koje mladi unaprijeđuju vlastitu zapošljivost.
Zamišljen je kao servis kroz koji će mladi u procesu obrazovanja (studenti i srednjoškolci ali i nedavni diplomci) jačati svoje generičke sposobnosti, vještine i kapacitete s ciljem da budu konkurentniji na tržištu rada i informisaniji o mogućnosti unaprijeđenja vlastitie zapošljivosti.

 

 

Osnovna ideja CERK-a je da mladi na vrijeme, još tokom svog formalnog obrazovanja, ulažu u sebe i kroz neformalno obrazovanje, usavršavanja i praktični rad razvijaju svoje sposobnosti kao budući zaposleni, poslodavci ili preduzetnici.

 

 

 


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.