Blizu hiljadu studenata izrazilo revolt zbog zatvaranja Muzeja i zatražilo ostavke

Zvižducima i povicima "Ne damo Muzej!" i "Hoćemo ostavke!", grupa od blizu hiljadu studenata je danas ispred zgrade Institucija BiH izrazila svoj revolt protiv zatvaranja jedne od najstarijih institucija kulture u BiH - Zemaljskog muzeja.

Klix.ba / 04. Oktobar 2012

Studenti Sarajevskog univerziteta okupili su se danas u 13 sati ispred zakovanih vrata Zemaljskog muzeja na kojima je crvenim slovima bilo ispisano "Zatvoreno!" u namjeri da obiđu prostorije Muzeja i na simboličan način ukažu na jedan od najgorih urbicida u modernoj historiji BiH.

Suze direktora Muzeja

"Pozvali smo studente da daju podršku Muzeju i da pošaljemo poruku da nećemo dozvoliti agresorima da uništavaju naše institucije kulture, jer kada nam unište kulturu, uništili su i narode Bosne i Hercegovine. Ne smijemo dozvoliti da agresori iz '93. godine nastave da nas uništavaju i danas. Iako su bez posla i bez nade, želimo poručiti da je mladim ljudima stalo do ovakvih stvari", kazao je Ahmed Nurković, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu.

Studentima se obratio i direktor Muzeja Adnan Busuladžić, koji je svojim emotivnim govorom rasplakao okupljenu omladinu, ali i novinare.

"Muzej je oduvijek bio tu radi vas, ali mi smo prinuđeni na ovaj korak! Ne želim sakriti svoje emocije pogotovo što među vama vidim i svoje studente. Dirnut sam vašim dolaskom", kazao je plačnim glasom Busuladžić kojeg su studenti pozdravili glasnim aplauzom.

Direktor zatvorenog Muzeja je zatim dodao: "Ja znam da vi razumijete ovu situaciju jer ste svi obrazovani mladi ljudi. Problem je što ovu zemlju vode totalni primitivci i idioti!"

Snaga koja pokreće promjene

Okupljena masa se nakon toga sa transparentima na kojima je pisalo "Ne damo institucije kulture" zaputila pred zgradu Institucija BiH, gdje su tražili ostavke nadležnih koje smatraju odgovornima za katastrofalno stanje u kulturi.

Studenti, koji su danas pokazali da su snaga koja može pokrenuti promjene, su krenuli prema Vladi Kantona Sarajevo blokiravši glavnu saobraćajnicu od Marindvora do Skenderije.

Tu su još jednom glasnim povicima izrazili svoje negodovanje i tražili ostavku Vlade. Jedan od predstavnika studenata kazao je da ovo nije kraj protesta te da su studenti svjesni da je trenutno u toku formiranje Vlade KS i poručio da će se nakon izbora ponovno okupiti.

Studenti su pozvali svoje kolege da obavezno izađu na predstojeće lokalne izbore, a zatim su se mirno razišli.

 
Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.