BLOKADA institucija, političari iz FBiH za BUKU: Vratiće se, ako bojkotuju rad, neka se odreknu i plata!

Naime, oni su položili zakletvu da će savjesno obavljati povjerene dužnosti.

Slađan Tomić / 27. Juli 2021

Foto: BUKA

 

Nakon što je odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se kažnjava negiranje genocida juče je održan sastanak parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj. Odlučeno je da predstavnici u Parlamentu BiH, Predsjedništvu, Savjetu ministara i institucijama BiH bojkotuju rad institucija.


BUKA je kontaktirala političare iz Federacije BiH kako bi čula i njihov komentar.

Predsjedavajući Predsjedništva  BiH Željko Komšić za BUKU kaže da  razumije teške emocije koje su zapljusnule blok političkih stranaka iz Republike Srpske.


“Jer su neke od njihovih temeljnih ideja doživjele poraz. Ko gubi ima pravo da se ljuti. Odljutiće se, prije ili kasnije. Biće to u redu”, kazao je Komšić, Dodikov kolega iz Predsjedništva BiH.


Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić za BUKU je kazao kako se još jednom  pokazalo kako nema razlike u odnosu prema institucijama države i Bosni i Hercegovini između vladajućih i tzv. opozicije u RS.

 “Nažalost, ponovno se pokazalo kad pozove “glavni baja” u RS, svi tzv. opozicioni lideri odlučno pokazuju da su tu da prime nalog šta će i kako raditi. Smiješno izgleda obrazloženje kako je sastanak bio jako otvoren i da je rezultirao konkretnim zaključcima. Naravno da će i Dodik pristati na takvo obrazloženje pošto je očito da je još jednom demonstrirao silu i pokazao ko je stvarni gospodar u Rrepublici Srpskoj. Kada njemu zatreba i kada on pozove, ne treba niko ni pomisliti da će biti neko od tzv. opozicionih stranaka ko je u stanju i ko smije reći ne hvala. SDP neće nikada pristati na diktat bilo kojeg od samozvanih nacionalnih lidera. Uvijek ćemo biti na strani države Bosne i Hercegovine”, kaže Nikšić u komentaru za BUKU.

 On dodaje da ne postoji mogućnost, koliko god se Dodik i njegovi poslušnici upinjali da se promijene pravosnažno utvrđene činjenice o genocidu i počinjenim zločinima.

Poslanica SDA u Predstavničkom domu PS BiH Alma Čolo smatra da je odluka političkih stranaka iz Republike Srpske da njihovi predstavnici ne učestvuju u radu institucija BiH protivna pravnom poretku BiH.

“Naime, oni su položili zakletvu da će savjesno obavljati povjerene dužnosti. Odbijanje učešća u radu institucija u kojima su zasnovali radni odnos predstavlja nesavjesno i nezakonito ponašanje i trebalo bi da povlači pitanje odgovornosti zbog neizvršavanja radnih dužnosti. Poslanici, članovi Vijeća ministara i član Predsjedništva BiH su zaposleni u institucijama BiH. Šta bi značilo da bilo koji državni službenik u tim institucijama javno kaže da neće dolaziti na posao. Prema njemu bi se primijenile odredbe Zakona o radu u institucijama BiH i isti bi dobio otkaz. Na isti način bi trebalo postupiti prema svima koji su zaposleni u državnim institucijama, jer se Zakon treba primjenjivati prema svima jednako, što je princip vladavine prava”, kazala je Čolo novinarima BUKE.

Poslanika Naše stranke u Parlamentu BiH Damira Arnauta iznenadila je odluka opozicije u Republici Srpskoj. Uočava da, svaki put kada opozicija pristine igrati igru Milorada Dodika ili Bakira Izetbegovića sa njihovom loptom i po njihovim pravilima, ona izgubi.

“Isto je sa Draganom Čovićem, koji je upravo takvom taktikom potpuno uništio bilo kakvu primjesu opozicije u tzv. hrvatskom korpusu. U ovom konkretnom slučaju, upravo je Dodik svojim svakodnevnim stavovima i ciljanim potezima najviše doprinio Inzkovom potezu. A te stavove je iznosio i poteze povlačio upravo jer je tonuo na svakom konkretnom polju. Ispada da mu se to isplatilo, ali ne zbog Inzkovog poteza, već zbog odluke opozicije da ga prati. Bonske ovlasti su Daytonska realnost, baš kao i entitetsko glasanje. Odluka stupa na snagu za koji dan i neće biti poništena. Ovim bojkotom opozicija baš ništa ne dobiva, a SDA/SNSD/HDZ koalicija ostaje u foteljama i nastavlja koristiti resurse za svoje interese”, poručio je Arnaut u razgovoru za naš portal. 

Odluka stranaka iz Republike Srpske da bojkotuju rad institucija ne znači praktično mnogo, jer je to uobičajena pojava, smatra Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

“Kakvo moralno i ljudsko dno morate biti da ne želite učestvovati u radu institucija Bosne i Hercegovine, jer vam je zabranjeno negirati genocid i ratne zločine... Opozicija iz entiteta RS je nasjela na Dodikovu zamku koji sam najčešće javno negira genocide”, poručuje Šepić. 

Dodaje da okretanje leđa, i obraza prije svega, čitavom civilizovanom svijetu, predstavlja nemoć i podkapacitiranost da pripadate demokratskom društvu.

“Bolje bi bilo za sve nas, a posebno za stranke iz entiteta RS, da je ovaj zakon donesen u Parlamentu BiH, ali očito nam treba međunarodno tutorstvo za stvari koje predstavljaju osnovne principe i vrijednosti demokratije i modernog društva.”


BLOKADE: Šta mogu blokirati stranke iz Republike Srpske


Iako blokada stranaka iz Republike Srpske nije neviđeni scenario, jer je Milorad Dodik slavodobitno i teatralno povlačio poslanike pod njegovom kontrolom, građani imaju pravo da se pitaju šta će biti sa budžetom, projektima, zakonima…

Nikšić poručuje kolegama iz Republike Srpske da se, "umjesto ponašanja poput uvrijeđene mlade, svi suočimo s istinom i počnemo raditi na rješavanju životnih problema građana".

“Što se tiče najavljene blokade institucija države, kao i mnogo puta do sada, od toga nema ništa. Već smo vidjeli da su neki to koristili kao probni politički balon i svima se obilo o glavu. Institucije će funkcionisati sa ili bez onih koji odbiju izvršavati radnu obavezu, a koji za to trebaju biti sankcionisani. Ako radnici ne dobiju platu kad ne rade, isto se treba primijeniti i na privilegirane političare. Naravno da nikome od ovih koji kažu da neće raditi ne pada napamet da kažu kako dok ne rade ne žele primati platu. Bojkot bi bio samo ako se odreknu i privilegija, a to očito nikome ne pada napamet”, zaključuje Nikšić.
 

Alma Čolo napominje da bez stranaka iz Republike Srpske nije moguće usvojiti Budžet niti druge zakone koji su u parlamentarnoj proceduri, a koji predstavljaju ispunjenje ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.


“Nije moguće izvršiti konkursne procedure za neke funkcionere kojima ističe mandat, kao što su npr. Ombudsmeni BiH. Nije moguće nastaviti rad na izmjenama Izbornog zakona BiH. Nije moguce ratificirati niti jedan međunarodni ugovor među kojima su i ugovori o kreditnim ili grant sredstvima za određene namjene. Građani svakako trpe štetne posljedice, jer BiH ne napreduje na evropskom putu, ne realizuju se projekti značajni za sve građane naše zemlje i slično”, objašnjava Čolo.


Damir Arnaut je siguran da će zbog ovakvog ponašanja političara građani neminovno trpiti štetu.

“Gotovo je sigurno da BiH neće dobiti kandidatski status najmanje prije 2023. godine. Bojim se da će ovo potrošiti dovoljno vremena da uvođenje elektronskog skeniranja glasačkih listića postane nemoguće prije idućih izbora, što će pomoći Dodiku, Čoviću i Izetbegoviću da ostanu na vlasti i nakon toga, što znači dalje odlaganje evropskog puta. Sve to savršeno odgovara ovoj trojici, i nejasno mi je zašto je opozicija u Republici Srpskoj upala u Dodikovu zamku, pogotovo jer je on sam stoprocentno odgovoran za Inzkov potez”, kaže Arnaut.


Arnaut vjeruje da će novonastala situacija pomoći i Bakiru Izetbegoviću, jer će projekti koje je osmislila, kreirala i vodila opozicija u Federaciji sada stati, a retorika podjela će nadvladati.
 

“Danas smo u Predstavničkom domu mogli usvojiti Zakon o sprječavanju sukoba interesa, jedan od 14 prioriteta za kandidatski status. Imali smo još neke planove za današnju sjednicu. Nadam se da će svi do septembra shvatiti neracionalnost uskakanja u etničke vagone i da će razum, odnosno razumni ljudi, prevladati.”


Milorad Dodik, glavni krivac za političku nestabilnost, koji svakodnevno prijeti, ucjenjuje, vrijeđa opoziciju, za koju kaže da su amateri koje prisluškuje, ponovo je demonstrirao svu svoju moć – da politički eliminiše i marginalizuje svoje protivnike. Iako se predstavljaju kao borci protiv, kako stalno govore, kriminalnog režima, juče su u zagrljaju istog tog režima pristali igrati igru koja je očigledna svakom politički pismenom građanu.

 

 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.