Bogaćenje na izbjeglim i raseljenim: Kako su iz budžeta potrošeni dodatni milioni za stanove

Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije Republike Srpske je u dvije godine čak 19 puta izdvajao ogromne iznose novca na „nepredviđene“ radove na izgradnji stanova za izbjegle.

Milovan Matić / 15. Januar 2021

Na taj način su rukovodioci ove institucije dodatno oštetili budžet za preko 2 miliona maraka.

Cijeli postupak izgradnje zgrada, odnosno stanova koji se kasnije dodijeljuju nezbrinutim izbjeglim i raseljenim licima već godinama se radi po istom principu. Raspiše se konkurs za izbor najpovoljnijeg ponuđača. Zatim se izabere onaj ponuđač sa najpovoljnijom cijenom, koja je često ispod tržišne, a onda se naknadno, za dodatne radove isplati skoro uvijek dodatnih 20 odsto od predviđenog iznosa, što je i zakonski dozvoljena granica.
Na taj način se, sve u skladu sa zakonom, izabere pogodni izvođač, čiji radovi, umjesto da budu najeftiniji, naknadno budu plaćeni najskuplje.

Jer, Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije, koji godinama samo pravi stanove za ugrožene kategorije nikad ne uspije da predvidi koliko će koštati sljedeći izgrađeni objekat.
Ili, ustvari se sve predvidi i unaprijed odredi...

Zanimljivo je da je od dva miliona maraka, koliko je u posljednje dvije godine dato na dodatne radove na izgradnji objekata za smještaj ugroženih kategorija, preko pola miliona izdvojeno samo nekoliko dana prije smjene donedavnog direktora Sekretarijata Marka Aćića. 

 

Čak i nakon odlaska starog direktora u Sekretarijatu za raseljena lica i migracije se nastavilo po starom, pa su se napravila još dva nova ugovora koaj prevazilaze cifru od pola miliona KM.

 

U svim nabavkama uslovi i razlozi za primjenu su isti i svakako nedovoljni, a učestalost i visina dodatnih radova nije mala.

Zakonom o javnim nabavkama je predviđeno da se u slučaju nepredviđenih okolnosti može provesti ova vrsta postupka, međutim obzirom da je ovo sad već 15-ti put u posljednjih dvije godine da isti ugovorni organ potpisuje ugovore za „nepredviđene“ radove, stvara se sumnja u regularnosti provođenja ovih postupaka ovog ugovornog organa.


 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.