Boško Čeko- savjetnik Ognjena Tadića

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Ognjen Tadić izjavio je da će uloga Boška Čeke kao njegovog novog savjetnika biti da uvede red u javnom sektoru BiH radi ograničavanja i onemogućavanja zloupotrebe javnih finansija.

Srna / 15. Novembar 2012

Predstavljajući Čeku, koji je donedavno bio glavni revizor javnog sektora Republike Srpske, Tadić je novinarima u Sarajevu rekao da će njegov novi savjetnik pojačati ekipu predstavnika iz Srpske u organima BiH.

"Čeko je osoba koju, nakon dugogodišnjeg obavljanja posla, niko i nikada nije povezao sa bilo kakvom aferom, iako je neprestano bio u situaciji da se bori protiv korupcije i kriminala", istakao je Tadić.

On kaže da će Čekina neposredna zaduženja biti vezana za nastojanja da se uvede red u javnom sektoru, te da se dođe do zakona o fiskalnoj odgovornosti koji će ograničiti i onemogućiti sve eventualne i do sada postojeće zloupotrebe javnih finansija.

"Samo od dobronamjernosti i uvažavanja profesionalnih standarda zavisi koliko će predstavnici oba entiteta i druga dva naroda uvažavati ono što bude govorio Čeko i ono što su do sada govorili drugi predstavnici Srpske", rekao je Tadić.

Prema njegovim riječima, uloga Čeke je da bude "onaj glas savjesti" koji stalno upozorava na izazov ulaska u EU, ne samo za političke procese, procese u vezi sa ljudskim pravima i pravnom državom, već i za kvalitetno funkcionisanje sektora javnih finansija kao temelja svih drugih javnih funkcija.

Čeko je rekao da želi da svoje dugogodišnje profesionalno iskustvo prenese na institucije u BiH, prije svega na predstavnike organa iz Srpske, a naročito kada je riječ o fiskalnom sistemu, budžetskim sredstvima i uticaju na trošenje tih sredstava, kako bi parlamentarci imali bolji uvid i preporuke s ciljem poboljšanja stanja.

"Osnovni posao revizora je davanje mišljenja za efikasno trošenje novčanih sredstava i jačanje finansijske discipline. Moj savjet je samo savjet, a onaj kome ga dajem će to da analizira i odluči da li će ga prihvatiti", pojasnio je Čeko.

On je istakao da tu nema politike, odnosno da kriminal i zloupotrebe "nemaju boju".

"Oni se povezuju vrlo lako, a mi smo tu da svedemo te rizike na najmanju moguću mjeru", naveo je Čeko.

 

 

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.