Braathu- Ovo je napad na norvešku demokratiju!

<p><strong>Sa NJ.E Ambsadorom Kraljevine Norveške Janom Braathuom smo razgovarali u vezi sa tragedijom koja je zadesila ovu zemlju, a koja je zasad odnijela 91 život.  Ovaj događaj potresao je Norvešku i čitav svijet. <br /></strong></p>

Elvir Padalović / 25. Juli 2011

 

 

 

 

"Ovo je velika nacionalna tragedija za Norvešku i norveški narod.Ovo je najtragičniji događaj u Norveškoj još od drugog svjetskog rata" kazao nam je ambasador Braathu.

 

"U ovom trenutku možemo potvrditi 84 ubijenih mladih ljudi, omladine koja je politički angažovana, mladih ljudi iz podmlatka labourističke partije koji su bili na kampovanju na Utaja ostrvu nedaleko od Osla. Pored ovoga imamo i napad na centralnu vladu u Oslu. 7 osoba je potvrđeno da je ubijeno u ovom bombaškom napadu, još uvijek ne znamo da li ćemo pronaći još mrtvih.Dvije zgrade su značajno oštećene, ali su upotrebljive za korištenje Vlade".

 

"32-godišnjak je uhapšen, on je Norvežanin sa desničarskim političkim stavovima. Pregledali smo njegov websajt i njegov blog i možemo reći sa ima jake desničarske stavove. Policija trenutno vrši uviđaje. Premijer Stoltenberg i kabinet su naglasili da se ne smije preuraniti sa zaključcima, moramo pustiti policiju da obavi svoj dio posla sistematski.Nećemo spekulisati i pričekaćemo rezultate policijske istrage".Prije nekoliko trenutaka je policija informisala da je situacija u Oslu pod kontrolom. I norveška vojska se uključila u pomoć policiji.

"Trebaće mnogo napora da se istraga obavi. Mi ne znamo ko je sve uključen, da li se radi o jednoj osobi ili više njih, ali znamo da je ovo velika nacionalna tragedija" potvrdio nam je ambasador Braathu.

"Sve političke partije i svi politički lideri su izrazili zgražavanje nad ovim događajima. Ovo nije napad samo na Labourističku partiju i Vladu. Ovo je napad na norvešku demokratiju i smo spremni da se suočimo sa ovim i izdignemo iznad" poručio je ambasador Kraljevine Norveške Jan Braathu.

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.