Bračni par Aleksić tužio spisateljku Biljanu Srbljanović zbog uvrede

Miroslav Mika Aleksić i njegova supruga Biljana Aleksić pokrenuli su privatnu tužbu protiv spisateljke Biljane Srbljanović. Tužioci smatraju da je Srbljanović na svom profilu u tri statusa uvrijedila bračni par Aleksić

Slađan Tomić / 14. Oktobar 2021

Srbljanović je u Facebook objavi citirala i dijelove krivičnog zakona Srbije:


„ KRIVIČNA DELA PROTIV ČASTI I UGLEDA


(2) Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno putem štampe, radija, televizije ili sličnih sredstava ili na javnom skupu, učinilac će se kazniti novčanom kaznom od osamdeset do dvestačetrdeset dnevnih iznosa ili novčanom kaznom od stopedeset hiljada do četristopedeset hiljada dinara.


(4) Neće se kazniti za delo iz st. 1. do 3. ovog člana učinilac, ako je izlaganje dato u okviru ozbiljne kritike u naučnom, književnom ili umetničkom delu, u vršenju službene dužnosti, novinarskog poziva, političke delatnosti, u odbrani nekog prava ili zaštiti opravdanih interesa, ako se iz načina izražavanja ili iz drugih okolnosti vidi da to nije učinio u nameri omalovažavanja”, navodi Srbljanović.


Podsjetimo Biljana Srbljanović stala je u odbranu bivših polaznica škole glume Miroslava Aleksića koje su ga optužile za seskualno uznemiravanje i silovanje. Nakon što je javno počela da iznosi svoje stavove Srbljanović je postala meta, online nasilje kojem je izložena uključuje uvrede, omalovažavanje i pežorativne opise.

Biljana Srbljanović i Biljana Aleksić radne su koleginice, obje su profesorke Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu, a Srbljanović se ne libi da javno govori kako njena radna koleginica opravdava supruga optuženog za silovanje.

Nakon što su mediji objavili da su Aleksići tužili Srbljanović u komentarima vijesti na društvenim mrežama spisateljica je ponovo izložena brojnim uvredama.

Podsjetimo, Viši sud u Beogradu potvrdio je  optužnicu protiv Aleksića kojom se  tereti za četiri krivična djela silovanja i pet krivičnih djela polnog uznemiravanja.

Aleksić se trenutno nalazi u kućnom pritvoru.

Nakon svjedočenja glumice Milene Radulović, nekoliko bivših polaznica Aleksićeve škole glume podnijelo je krivične prijave protiv svog bivšeg učitelja. U svjedočenjima bivše učenice su rekle kako je Aleksić bio dobar manipulator i da je bilo teško da posumnjaju da to nisu pedagoške mjere.

Nakon serije prijava protiv Aleksića pokrenuta je regionalna kampanja #nisamtražila koja je ohrabrila hiljade žena da podijele svoja iskustva seksualnog uznemiravanja na poslu, fakultetu, od kolega, profesora...

Zbog izuzetno hrabre odluke Milene Radulović, ova glumica nedavno je postala najmlađa vlasnica nagrade "Osvajanje slobode".


 

 


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.