Branislav Borenović o Inckovom zakonu: A čovjeka budale šta uradi!

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, za BUKU govori o današnjem sastanku političkih lidera zbog nametnutog Inckovog zakona.

BUKA portal / 26. Juli 2021

 

"Ovaj sastanak je inicirao sam Incko, po meni jednom zaista štetnom odlukom, koja nas vraća mnogo decenija unazad. Ne znam iz kojih razloga je ponovo vratio te osjetljive, bolne teme i na taj način indirektno pomaže retrogradnim politikama i političarima da se vrate na političku scenu i da dobiju municiju u svoje ruke, kako bi što uspješnije vodili svoju kampanju koju vode godinama. Moram reći da sam razočaran, ogorčen, ljut, zašto je taj čovjek koji je predstavnik međunarodne zajednice donio odluku koja je vrhunac političke gluposti, nemara prema ovoj zemlji, koji ide svojoj kući vjerujući da je miran i spokojan, a ostavlja brojne probleme. Ova zemlja je još podjeljenija, sa još većim političkim pritiskom, zemlja u kojoj se ne radi ništa konkretno uraditi da se poboljša ekonomska, socijalna situacija, da se razbiju mafijaško-kumovske relacije. U kojoj je postalo sasvim normalno da se kumova zgrada prodaje za 100 miliona maraka Upravi za indirektno oporezivanje. U kojoj korupcija cvjeta, u kojoj vakcinacija vidjeli smo kako ide i odjednom visoki predstavnik, nakon dvanaest godina bivstvovanja u ovoj zemlji, donosi jedan zakon koji  je nametnut", rekao je Borenović u intervjuu za BUKU.

Dodaje da je on protiv nametanja zakonskih rješanja, pogotovo ovako osjetljivih koji produbljuju rane koje su još uvijek bolne, a tiču se prošlosti.

"Moja prva reakcija je bila: A čovjeka budale šta uradi! Pa da li je uzeo pare za to? Zbog čega to radi? Zašto sada ponovo pomaže retrogradnim političkim strukturama koje će to sada naravno iskoristiti kao božji dar da podignu nacionalne tenzije. I onda se postavlja drugo pitanje, šta da rade razumni političari, koji su godinama pokušavali da nametnu normalne teme u ovoj zemlji? Koji su pokušali da govore o tome kako ostajati, kako živjeti, kako graditi normalne odnose, kako graditi budućnost?", pita se Borenović.

On ističe da su razumni političari sada ugroženi.

Cijeli intervju pogledajte u videu:

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.