Britanci izglasali zakon koji blokira Brexit bez sporazuma i odbili plan vanrednih izbora

Britanski zastupnici izglasali su zakon kojim se blokira Brexit bez dogovora i osujetili su plan premijera Borisa Johnsona da raspiše vanredne izbore 15. oktobra.

Klix / 05. Septembar 2019

flickr

Zakon kojim se blokira Brexit bez dogovora je usvojen s 327 glasova "za" i 299 "protiv". Sada ići u Dom Lordova gdje ga ne mogu zabraniti, ali se s njime može odugovlačiti što je vjerojatan scenarij, pišu britanski mediji.

Riječ je o zakonu koji bi prisilio Johnsona da zatraži odgodu Brexita ako do 31. oktobra ne postigne dogovor s Evropskom unijom.

Johnson je ranije najavljivao da će raspisati prijevremene izbore ukoliko u parlamentu bude blokiran Brexit bez dogovora.

Međutim, za raspisivanje izbora trebala mu je podrška najmanje 434 zastupnika, ali samo je njih 298 bilo "za", dok ih je 56 glasalo "protiv". Opoziciona Laburistčka stranka dala je nalog svojim zastupnicima da budu suzdržani.

Opozicioni lider Jeremyja Corbyna je izjavio kako će pristati na prijevremene izbore kada prijedlog o novoj tromjesečnoj odgodi Brexita do 31. januara 2020. godine bude prihvaćen u Domu lordova i tako postane zakon.

Takav scenarij mogao bi se dogoditi u ponedjeljak.

 

Klix


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.