Britaniju je 1936. tresla gora afera nego danas, kralj je oženio razvedenu ženu

Sličnost s događajem iz 1936.

BUKA portal / 14. Januar 2020

 

Prošlosedmično saopštenje princa Harryja, vojvode od Sussexa, i njegove supruge, Meghan Markle, da se povlače s kraljevskih dužnosti je uzburkalo kako samu kraljevsku obitelj, tako i javnost. Britanska kraljevina se odlikuje dugačkom i strogom tradicijom, te nije iznenađujuće što je njihov potez shvaćen kao nekonvencionalan, ali nije nužno i bez presedana.

Sličnost s događajem iz 1936.

Paralele su povučene između događaja iz prošlog stoljeća, točnije 1936. godine kada je stric kraljice Elizabete, Eduard VIII., donio odluku napustiti prijestolje kako bi oženio Wallis Simpson, pripadnicu američkog visokog društva.

Zanimljiva je sličnost između ovih događaja. Oba slučaja odlikuju se tenzijom između članova kraljevske obitelji, kao i znatnom medijskom pažnjom, i u oba slučaja je prisutna žena iz SAD-a.

Ono što je važna razlika je činjenica da je Eduard VIII. privremeno bio kralj. Kao britanski monarh, on je ujedno bio i poglavar Anglikanske crkve. Njegova želja da se oženi Wallis Simpson nije se slagala s crkvenim načelima, jer je Wallis iza sebe imala dva propala braka, piše National Geographic.

Narod je na Wallis gledao kao na posrnulu ženu, a nije zadobila ni naklonost britanske vlade. Ovakve okolnosti su dovele do ustavne krize.

Eduard VIII. se jedno vrijeme zalagao za takozvani morganatski brak. U tom slučaju, potomstvo muškarca i žene, koji ne pripadaju istom društvenom staležu, ne može nasljeđivati titule i kraljevske povlastice.

Budući da kompromis nije pronađen, Eduard VIII. je abdicirao 10. prosinca 1936. godine. S Wallis se seli u Francusku, gdje se vjenčaju godinu dana kasnije, nakon što je njen prethodni brak i zakonski okončan.

Ovi događaji su toliko uzdrmali sam koncept britanske monarhije, da je Time Magazine proglasio Wallis Simpson "Ženom godine 1936".

 

 

Slične okolnosti i u slučaju Haryyja i Markle

Okolnosti braka između princa Harryja i Meghan Markle neodoljivo podsjećaju na zbivanja iz prošlosti, ako se u obzir uzme zaokupljenost javnosti činjenicom da je Meghan glumica iz SAD-a koja za sobom već ima jedan brak.

Ipak, iako je princ Harry pripadnik kraljevske obitelji, nije i monarh, kao što je to bio slučaj s njegovim prastricem. On zauzima tek šesto mjesto u redu za britansko prijestolje, a da bi u potpunosti bio izuzet iz tog poretka, nužno je da mu kraljica Elizabeta II. uruči službeni otpust, pa da zatim parlament Ujedinjenog Kraljevstva donese poseban zakon kojim će se otpust realizirati.

Nema naznaka da će se princ Harry odreći svoje titule ili mjesta u redu za prijestolje. Štoviše, na web stranici vojvode od Sussexa je istaknuta namjera para da s ponosom nastavi tradiciju Njenog Kraljevskog Visočanstva.

Princ Harry i Meghan Markle namjeravaju podijeliti svoje vrijeme između Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Amerike, te će zbog toga biti izuzeti iz određenih ceremonijalnih uloga. Pretpostavke su da će se naizmjenično preseliti u Kaliforniju i Kanadu.

Još jedna razlika između princa Harryja i njegovog pretka je ta što je Eduardu VIII. bila određena doživotna mirovina u zamjenu za izgnanstvo u Francuskoj. Nasuprot tome, princ Harry i Meghan namjeravaju se odreći svojih kraljevskih primanja, koja dolaze od poreza britanskih građana.

Ostaje pitanje kako će se princ Hari i njegova supruga izdržavati, ali i kako će njihovo povlačenje sa kraljevskih dužnosti izgledati.

Index


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.