Budi se svako jutro u šest, istrčala je pet maratona: Tajne Jelene Kovačević koja je postala prva žena dekan njujorškog Fakulteta za inženjerstvo!

BRAVO

BUKA portal / 13. Maj 2019

Pre nego što je postala dekan škole Tandon u okviru njujorškog univerziteta, 15 godina je provela radeći na Univerzitetu Karnegi Melon u Pitsburgu, a radila je i na Univerzitetu Kolumbija, a njen otac je Živorad Kovačević, srpski političar, diplomata i akademik, a bio je i 60. gradonačelnik Beograda u periodu između 1974. i 1982 .


Jelena Kovačević iz Beograda prošle godine postala je dekan njujorške Tandon škole inženjerstva. Ona je prva žena na čelu ove institucije stare 164 godine.


- Nadam se da će moje imenovanje na mesto dekana pokazati i devojčicama i dečacima šta je moguće postići na polju matematike, inženjerstva, nauke i tehnologije - rekla je Kovačević za Njujork tajms. Ona se bavi različitim naučnim oblastima, od upravljanja saobraćajem do medicine, ali je posvećena i uspostavljanju rodne ravnopravnosti na Tandonu.

 

- U novoj klasi studenata upisano je 43 odsto žena, što je dvostruko više u odnosu na nacionalni prosek - navela je ona i dodala da je njen cilj da žene dostignu 51 odsto.


Pre nego što je postala dekan škole Tandon u okviru njujorškog univerziteta, petnaest godina je provela radeći na Univerzitetu Karnegi Melon u Pitsburgu, a radila je i na Univerzitetu Kolumbija.

 

Naporno radi, te često ne dođe kući pre devet uveče.
- Nedeljom se od jedan do šest popodne pripremam za narednu radnu nedelju - ispričala je Jelena.


Radi u istoj kancelariji sa svojim mužem koju su pre dve godine otvorili spojivši dva stana. Čak sede za istim stolom.
- Stvarno uživam dok radim u toj atmosferi, jer mogu da se koncentrišem i razmišljam - navela je ona.

FOTO: TWITTER PRINTSCREEN


Često posećuje mediteranske restorane, gleda fudbalske utakmice u obližnjim kaficima, a kada je kod kuće, gleda Netfliks.


Jelena je napisala veliki broj naučnih radova, ali i bila koautorka nekoliko knjiga koje se bave programiranjem i obradom signala. Osvojila je brojne nagrade, među kojima su Oktobarska nagrada Grada Beograda, ali i "E.I. Jury Award" koju joj je dodelio Univerzitet Kolumbija i "CIT Philip L. Dowd Fellowship Award" Univerziteta Karnegi Melon. Društvo za obradu signala joj je takođe dodelilo nagradu 2016. godine za tehničko dostignuće.

Preuzeto sa Nedeljnik.rs


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.