BUKA intervju: Narod se i dalje loži na spinove o izdajnicima i stranim plaćenicima

Prvi put se direktno prijeti građanima, koji ne misle kao vladajuća koalicija. Njima je ozbiljno priprijećeno da se ne igraju vatrom i da dobro paze hoće li smjeti izaći na ulice 14. maja..

Buka intervju / 11. Maj 2016

14 maja na ulice Banjaluke izaći će i opozicija i vladajuća koalicija. Savez za promjene organizuje Narodni protest "Oslobodimo Srpsku" dok su vladajući smislili miting podrške aktuelnoj vlasti pod nazivom "Srcem za Srpsku"

Sa političkom analitičarkom Tanjom Topić razgovaramo o podjelama, o tome zašto se još uvijek "oni koji drugačije misle" tretiraju kao izdajnici, te šta možemo očekivati od najavljenih okupljanja građana u Banjaluci.


Gđo Topić, Prije nekoliko dana generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović izjavio je medijima kako će svi koji izađu na proteste Saveza za promjene biti tretirani kao izdajnici. Ovo je ozbiljna prijetnja svim građanima koji ne misle kao vladajuća koalicija. Nešto kasnije je ovu izjavu nešto ublažio Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, ali svejedno,  ponovo uvodimo u javni prostor riječ izdajnici...Dokle će to biti matrica?


Odgovor je vrlo jednostavan, sve dotle dok postoje oni koji se lijepe na ovaj spin. Ovakav stav vladajuće stranke nije ništo novo, ali napominjem da je prvi put direktna prijetnja upućena gradjanima. Znamo ko je do sada imao ekskluzivno pravo da ga predstavnici vlasti nazivaju izdajnicima: neki mediji i neki novinari, neke nevladine organizacije i pojedinci, svi oni koji su mislili drugačije i koji su se usudjivali kritikovati poteze vlasti, da bi ti napadi i optužbe za izdaju bile usmjerene zadnjih godinu dana prema opoziciji i predstavnicima Saveza za promjene.

 

Sad su na red došli i građani...

Tako je, njima je ozbiljno priprijećeno da se ne igraju vatrom i da dobro paze hoće li smjeti izaći na ulice 14. maja. Medjutim, to je nešto što je politika kontinuiteta i nije novina u javnom i političkom diskursu kada govorimo o najjačoj političkoj partiji u Republici Srpskoj, očigledno da je to dobro isprobana politička matrica, koja još uvijek nalazi dovoljno pristalica medju gradjanima. Meni je otuda ova druga strana nejasna, odnosno nemam odgovor na pitanje zašto gradjani duboko vjeruju u ovakve vrste spinova.

Zašto je to tako?

Sve prethodno rečeno ukazuje na ozbiljne demokratske deficite u društvu i jednu vrstu političke neosviješćenosti pa i nepismenosti, što ukazuje na to da živimo u jednom vrlo nezrelom društvu.


Šta očekujete od protesta i kontraprotesta koji su najavljeni?

Strasti su već prilično uzburkane samom najavom protesta i kontraprotesta, koji se ipak prema organizatorima ne zovu tako. Sama najava ide u pravcu da se gradjani zastraše i da se izvedu na crtu, odnosno da se javno deklarišu na čijoj su strani. Ovi protesti i miting, odnosno miting i kontraprotesti ili kako god, ilustracija su jedne duboke podijeljenosti društva. Ona nije problem po meni, ako u sebi nosi pluralistički potencijal, što je dobra osnova za demokratizaciju, ali se bojim da je ta podjela vrlo rudimentarna, što je pak posebna tema za sebe. Već sad se predvidjaju najgori mogući scenariji, kao da sve izmedju redova čitaju potencijalnu opasnost koja se može dogoditi u sučeljavanju političkih neistomišljenika. Mislim da će na proteste i ovo drugo izaći pristalice jednih odnosno drugih, najmanje će biti gradjana koji ne pripadaju niti jednom niti drugom bloku, oni su indiferentni prema politici, jedan dio njih će biti uplašen zbog najave mogućih nereda. A izmedju pristalica dva bloka puno je strasti, pa je veoma neizvjesno na koji način ce ona biti ispoljena.


Žestok je obračun između opozicije i vladajuće koalicije u ovom času?

On se vodi već duže vrijeme, od kada su jedni u strukturama vlasti na nivou Bosne I Hercegovine, a drugi na entitetskom nivou. Taj obračun traje od dana konstituisanja vlasti nakon opštih izbora 2014. godine, sada je možda nesto povišenija politička temperatura, što ne bi trebalo da nas čudi, jer smo zakoračili u izbornu godinu. Kad znamo da medju blokovima postoji mala razlika u glasovima, tenzije su veće. Na sve to dolazi i sve lošija ekonomska i socijalna situacija  u zemlji, pa bih rekla, da ovo nije ništa što već nismo vidjeli. Imali smo mi ovakvih obračuna i revolucija i ranije. Politički obračuni su ovdje uvijek prisutni, sad im je intenzitet nesto jači.

Da li neko želi posvađati stanovnike RS?


Mislim da je pogrešno gradjana pretvarati u navijače, a najveći dio to danas jeste. Političke partije se uglavnom ponašaju kao da su gradjani njihova svojina, kojoj oni daju pravo glasa, i pravo da u njihovo ime misle i odlučuju. Za to ne krivim samo političke partije već gradjane, koji vole biti dobri poslušnici. Problem je što mi ovdje ne njegujemo i ne poznajemo kulturu dijaloga, razgovora, jer to uključuje snagu argumenata, mi unosimo mnogo strasti i emocija u politiku, u društveni život, a tad su svadje neminovan dio političkog folklora. Ako biti posvadjan znači drugačije misliti, promišljati, onda neka su gradjani “posvadjani”. To je jedna konstruktivna svadja, ali ako ćemo se svadjati tako što ćemo jedni drugima razbijati glave i proglašavati izdajnicima one druge,  onda se bojim da smo duboko zabrazdili. Demokratija bi trebalo da živi od različitosti mišljenja.

Razgovarao Elvir Padalović

 


Buka preporuka

Intervju

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.