BUKA TV: Da li je moguće ismijati ovako smiješnu politiku? (VIDEO)

Buka Tv podkast Politika i humor.

BUKA / 01. Januar 2021

Na pitanje Aleksandra Trifunovića odgovaraju Zenit Đozić, komičar i jedan od osnivača Top liste nadrealista, Jadranko Hodak Krule, jedan od najpoznatijih blogera Hrvatske, Marko Vidojkovic, pisac i kolumnista BUKA magazina.

Da li je na Balkanu moguće ismijati politiku, kada ona samu sebe ismijava do te mjere da je više i nemoguće napraviti skeč koliko su naši političari u tome dobri. 

U čitavoj toj situaciji sa humorom i politikom, građani su zapravo donji. To što se mi ismijavamo i smijemo njihovim šalama, građani su ti koji ispaštaju a nije obrnuto. 

TV serijal “Top lista nadrealista” predvidio je niz apsurdnih događaja iz društveno-političkog života devedesetih.

Zenit Đozić iz legendarne sarajevske grupe kaže kako se tu mnogo stvari sklopilo, ali najznačajnija stvar je bila ta što se sve to dešavalo na raspadu socijalističkog a doalsku kapitalističkog sistema.

"Taj socijalistički sistem je bio nagrižen sa svih mogućih strana i iznutra nije imao toliku snagu. Da smo par godina ranije počeli raditi i dobijati medijsku pažnju, vjerovatno bi se nas efikasnije riješili. Ovako - bili smo na izdisaju čitavog sistema. Kada je sistem shvatio da smo toliko popularni, bilo je kasno za bilo kakvu reakciju. Javnost je bila uz nas. Ipak nije ih to toliko spriječilo, imali smo nekoliko sudskih procesa. Nas urednici nisu primijetili prvoh pedeset emisija, jer su bili zauzeti svojim teškim temama. Odbila su nas tri četiri urednika" rekao je Zenit Đozić u TV podcastu BUKE.

On kaže kako javni servisi u svojoj definiciji danas ne postoje.

" Svi su oni propali smo još toga nisu svjesni. Oni su u stvari socijalne ustanove - tu s ezapošljavaju rođaci, politički podobni ljudi, oni se nagrađuju sa radnim mjestima. Stvorena je loša atmosfera, nema kreative više...Ja sam odavno pobjegao sa televizije." rekao je Đozić.

Marko Vidojković sigurno je najčitaniji autor u regiji, njegove kolumne na potalu BUKA su među najčitanijim tekstovima. U njima ne štedi aktuelnu vlast u Srbiji.

"Srbija ima procvat satiričnih emisija u posljednjim godinama. Zoran Kesić i njegovih "24 minuta", kao klasičan politički talk show, preuzet sa američkih tv stanica, je duga imao emisiju na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, što je kod nas isto da li se radi o javnom servisu ili ste Tv sa nacionalnom frekvencijom - u top 5 ste kanala, i to je prestalo u jednom trenutku. Tu je još PLJiŽ, Mićko Ljubičić Voja Žanetić-stara garda Indexovo radio pozorište praktično. Imamo sjajne karikaturiste, Coraxa i Dušana Petričića, koji daju sve od sebe da u jednom crtežu opišu situaciju u Srbiji. Imamo emisiju "Dobar, loš, zao" koja ide na Nova.rs i Nova S a išla je tri i po godine na TV Šabac, koju vodimo Nenad Kulačin i ja." kaže Vidojković.

Vidojković kaže kako građani u Srbiji nemaju drugu mogućnost da čitaju njegove brutalne kolumne kakve piše za portal BUKA

"Srpska vlast je netrpeljiva prema protivnicima ja od kad nastupam protiv nje, a to je od samog početka, rekao bih da se bavim satirom već brutalnom vređanjem onih najgorih među nama a koji su zaposeli sve pozicije" rekao je Vidojković.

Jadranko Hodak Krule, jedan od najpoznatijih blogera Hrvatske je svoj rad bazirao virutelno - ima ogromnu publiku širom regiona.

" Dovljno vam govori činjenica da mi našu državu, kroz satiru, nazivamo hrvatistan, uhljebistan kao sinonime za Turmenistan, Afganistan, mada vjerujem da se u Afganistanu i Turkmenistanu puno bolje živi, obzirom da u Hrvatskoj oko 400 000 radnika radi z aplaću od 500 EURA. Problem je sljedeći. U Hrvatskoj satira - od devedesetih pa do 98-e godine kad aje umro Franjo Tuđman, postojao je samo Feral Tribjun, kojima je posao bio Tuđman. I onog dana kad je umro Tuđman, kao da su umrli i oni. Postojala je Večernja škola, koju su radili Željko Pervan i ekipa sa Radija 101, koji su bili dobri, dok nisu namirisali novce i onda su se priklonili pojedinim političkim opcijama , pa je tako Željko Pervan maltene ambasador Miroslava Škore, što je meni ne sviđa - jer ne možeš se baviti komedijom a da budeš politički umiješan" rekao je bloger Krule u našoj emisiji.

"Ja se bavim satirom, ali moram nažalost biti sirov u svojim spisateljskim djelima. Zašto? Jer u Hrvatskoj, dok nekom ne j.beš mater, niko te ne shvaća ozbiljno. Ti možeš pisati fino, ali to jako teško prolazi. Brzo se živi, ti ako čitatelja nisi zakačio na četvrtom redu, on ode. Ja ako te nisam zakucao u prve tri rečenice, nema od te satire ništa." rekao je Krule u našoj emisiji.
 

Emisija snimana u podcast studiju BUKA magazina uz podršku FES BiH.

 

 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.