BUKA uživo: Lica migranata dok čekaju polazak kolone iz Vučjaka

U kampu Vučjak trenutno su autobusi kojima će migranti biti izmješteni na novu lokaciju, javljuju novinari Buke sa terena.

BUKA portal / 10. Decembar 2019

foto: BUKA

Polazak kolone se očekuje tek nakon što se svi autobusi popune. Trenutno su svi migranti u autobusima i čeka se polazak kolone.

foto: BUKA

Podsjetimo jake policijske snage su od jutros u kampu, a novinarima je pristup kampu zabranjen, tako da nije poznato šta se dešava u samom kampu, poznatom od ranije po nehumanim uslovima života. Kako su javljali novinari Buke sa terena autobusi su bili na kilometar od kampa zbog čega je nastao zastoj zbog nepropisno parkiranih automobila na putu čime je otežano saobraćanje autobusima.

foto: BUKA

Ukupno sedam autobusa prevoziće će oko 350 migranata u Ušivak. Migranti će biti izmješteni s Vučjaka u Ušivak u Hadžićima, a naknadno u novi prihvatni centar u kasarni u Blažuju.

Da se izmještanje migranata sa Vučjaka provodi nesmetano potvrdila je ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović.

“Oni su pristali na izmještanje, dobili su obrok, podijeljeni su im i lanč paketi da imaju u autobusima, tako da se za sada sve odvija pod kontrolom. U ambulanti imamo više spremnih ljekarskih ekipa ako se nešto desi da možemo reagovati. Migranti su u dobrom zdravstvenom stanju, sedmero ih je bilo jutros na pregledu”, istakla je Ćemalović dodajući da će već danas ili eventualno sutra biti uklonjeni šatori iz kampa Vučjak. 

foto: BUKA

 

Vezani tekstovi: 

FOTO VIDEO Počelo je izmještanje migranata s Vučjaka

Ministrica Ćemalović: “Sve je pod kontrolom, oni su pristali na izmještanje, dobili obrok, podijeljeni su im i lanč paketi”


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.