BUKA uživo: Poljoprivrednici blokirali pet carinskih terminala u BiH

Pročitajte najnovije informacije vezane za današnje proteste poljoprivrednih proizvođača i mljekara u BiH....

BUKA / 12. Novembar 2014

Prema informacijama sa terena poljoprivrednici puštajaju kamione koje ne uvoze mlijeko u BiH,a kamione sa mlijekom zadržavaju da ne uđu u BiH.

Mljekari iz BiH danas su blokirali pet carinskih terminala. Na ovaj potez odlučili su se jer nisu zadovoljni rezultatima sastanka resornih ministara u Sarajevu. Poručuju da više ne vjeruju vlastima i optužuju ih da rade u interesu Evropske unije, a ne u interesu domaćih poljoprivrednih proizvođača i zbog toga će protestom zahtijevati svoja prava i bolje uslove za poljoprivrednike.

Više desetina farmera s područja Gradiške, Srpca i Kozarske Dubice pridružilo se ostalim proizvođačima mlijeka iz BiH i blokiralocarinski terminal u Gradišci, jedan od pet preko kojih mlijeko iz Evropske unije stiže na tržište BIH.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS u današnjem intervjuu za BUKU rekao je da je najveći problem zbog kojeg poljoprivrednici zatvaraju granice nesretno potpisivanje ugovora i sporazuma o trgovini CESTA, kao i ugovora sa Evropskom unijom.

„Na našu žalost, ugovore o poljoprivredi potpisivali su oni koji se ne razumiju u poljoprivredu i niko nas seljake nije ni pitao ništa vezano za te ugovore. Oni su dali Evropskoj uniji i zemljama CESTE daleko veće povlastice nego što su one same tražile. A sada kada su dobijene te povlastice, Evropska unija pritišće BiH da Hrvatskoj dozvoli potpuno slobodnu trgovinu, koja je kod nas tradicionalna trgovina, ali ovaj put samo u jednom smijeru, odnosno da roba može ići iz Hrvatske u BiH, ali ne i obrnuto”, kazao je Usorac za BUKU.

"Mi sada čekamo na potez države, a u međuvremenu osim na uvođenje prelemana naše zahtjeve smo proširili i na pravo na plavi dizel, odnosno regresirano gorivo za poljoprivredne proizvođače. Tražimo i da se zatvore tri terminala za uvoz roba animalnog porijekla na kojima se carini samo roba koja ulazi u BIH i koji radi isključivo u interesu uvozničkih lobija", istakao je Usorac.

Naveo je da će farmeri svakog dana protesta proširivati krug svojih zahtjeva.

"U ovoj državi ima mnogo neriješenih stvari, a jedan od sljedećih zahtjeva prema BiH je da se poljoprivrednicima omogući izvoz njihove robe na tržište Evropske unije", rekao je Usorac.

Mehmed Nikšić, predstavnik farmera Federacije BiH, potvrdio je da su blokirani terminali i u Federaciji BiH. Vlastima je poručio "da farmeri neće dopustiti da se mlijeko boji u tri nacionalne boje" te da se od protesta neće odustati sve dok vlasti u BiH ne nađu načine da zaštite domaću proizvodnju mlijeka.

Milorad Arsenić, vlasnik farme muznih krava iz Kozarske Dubice, kazao je da se blokadi carinskog terminala odazvao kako bi se preduhitrilo propadanje farmi i zaštitila domaća proizvodnja mlijeka.

"Mljekara u Kozarskoj Dubici za sada otkupljuje naše mlijeko, ali pitanje do kada će se nositi sa  cijenama mlijeka iz uvoza, kada ono što nama plaćaju iznosi koliko i litar mlijeka iz Hrvatske na policama trgovina. Gubi se tu logika i ovo je nešto što se ne može posmatrati skrštenih ruku", istakao je Arsenić.

Na području RS djeluje 20 hiljada registrovanih poljoprivrednih gazdinstava od čijeg rada zavisi egzistencija blizu 100 hiljada ljudi.


Nakon nesupjelog sastanka predstavnika državnog  ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i entitetskih ministarstava poljoprivrede održanog u utorak u Sarajevu zvaničnici državnih i entitetskih vlasti naveli su kako strahuju od toga da će ovaj potez izazvati recipročne mjere u EU, odnosno, da može doći do blokade izvoza bh. proizvoda na to tržište.

Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja bijeljinskih poljoprivrednika
rekao je za BUKU da semberski poljoprivrednici podržavaju proteste.

„Podržavamo sve proteste koje imaju za cilj bolji položaj poljoprivrednika i poljoprivrednih proizvođača. Moramo da podržimo te proteste, jer samo preko njih možemo da ostvarimo bolji položaj“, kaže Maletić za BUKU.

 

PODACI O IZVOZU MLIJEKA

Kada je u pitanju izvoz mlijeka iz BiH u prvih deset mjeseci ove godine iz Uprave za indirektno oporezivanje za BUKU su rekli da je ono izvezeno u u količini od 41.536 t i u vrijednosti od 40,2 mil KM i to u Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Kosovo.
 
Ostali mliječni proizvodi izvezeni su u količini od 3.735t i u vrijednosti od 14,1 mil KM

Kad govorimo o izvozu mlijeka u prvih deset mjeseci prošle godine podaci govore da je ono izvezeno u količini od 22.775 t i u vrijednosti od 30,9 mil KM i to u zemlje Hrvatska, Slovenija, Njemačka i Srbija)

Ostali mliječni proizvodi izvezeni su u količini od 5.551 t i u vrijednosti od 12,3 mil KM.

 

GP IZAČIĆ

 

Foto: Anadolija

 

Predstavnici proizvođača mlijeka i Saveza općinskih poljoprivrednih udruženja Unsko-sanskog kantona održali su mirni protest na graničnom prelazu Izačić prema Hrvatskoj, kod Bihaća, prenosi Anadolu Agency.

Na protestima se pojavio manji broj nezadovoljnih proizvođača. Kao razlog malom broju proizvođača na protestu, oni koji su učestvovali naveli su kašnjenje obavijesti o protestu.

"Kako jučer na sastanku u Vijeću ministara BiH nisu donijeli nikakve zaključke, postalo je očigledno da oni ne žele i ne znaju raditi svoj posao. Kako u zemljama Evropske unije, kada žele povećati podsticaje za mlijeko, odmah nađu način da to sprovedu. Mi, kad smo posljednji put bili sa predstavnicima u Vladi, njih devet jedni druge pitaju šta da učine, a niko ne zna. I kako bi uopšte i mogli donijeti neke zaključke kada na taj sastanak nisu pozvali nikoga od proizvođača da im predstavi problem. Ko će im drugi upućen predstaviti problem", pitao je Husein Selimović, predsjednik Saveza općinskih udruženja poljoprivrednika USK.

On je istaknuo da je danas održan samo protest upozorenja, te da će poljoprivrednici za 15 dana, kada završe za jesenjim poslovima i oslobode mašine, doći sa traktorima, kupilicama, kombajnima i drugom mehanizacijom na sve granične prelaze i potpuno ih blokirati.

"Tada nas niko neće spriječiti", kazao je Selimović.

 

TUČIĆ: INTENZIVIRATI AKTIVNOSTI NADLEŽNIH INSTITUCIJA RADI ISPUNJAVANJA USLOVA ZA PLASMAN MLIJEKA NA TRŽIŠTE EU

Apsolutno je neophodno da se intenziviraju aktivnosti svih nadležnih institucija u kontekstu ispunjavanja uslova za plasman mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH na tržište EU - izjavio je u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić nakon sastanka nadležnih državnih i entitetskih dužnosnika na kome se razgovaralo o stanju i problemima u sektoru mljekarstva u BiH.

S druge strane, kako je dodao Tučić, neophodno je i da se intenziviraju određene aktivnosti kad je riječ o omogućavanju plasmana ovih proizvoda u Republiku Tursku, odnosno nakon ispunjavanja određenih uvjeta, također i na ogromno tržište Ruske Federacije.

 

U tom smislu definirani su određeni zaključci koji će biti dostavljeni Vijeću ministara BiH za njegovu narednu sjednicu.

- Bitno je pomenuti da, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje i našim podacima i analizama koje smo radili, nema prekomjernog uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH, ali to ne znači da i u narednom periodu intezivno nećemo nastaviti da vršimo odgovarajući monitoring u tom kontekstu i da na odgovarajući način reagujemo čim se za takvo nešto stvore uslovi, odnosno okolnosti, naravno u sadejstvu s Upravom za indirektno oporezivanje i nadležnim enitetskim institucijama - kazao je Tučić.

 Problemi u sektoru mljekarstva kulminirali su prošle sedmice, kada su proizvođači mlijeka namjeravali blokirati carinske terminale. Na pitanje da li očekuje da će mljekari odgoditi najavljene blokade, Tučić je kazao da „svi moramo biti odgovorni i prije svega razmisliti šta ćemo dobiti blokiranjem carinskih terminala, a s druge strane i kakvi bi mogli biti kontraefekti“.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je da je današnji sastanak bio u formi priprema prijedloga za razmatranje na Vijeću ministara što bi trebalo da se pretoči u konkretne zaključke i konkretnu akciju.

U tom smislu izričito je zahtijevano da se dinamiziraju sve aktivnosti koje idu u pravcu priprema naših proizvođača za izvoz mlijeka u EU, da se primjenjuje sporazum o zaštiti domaće proizvodnje, kao i da se radi na iznalaženju novih tržišta u dva pravca - prema tržištima Rusije, Turske, te pojačano prema CEFTA-i.

Mirjanić je naglasio da je izvoz mlijeka u EU "naša orijentacija i to trajnijeg karaktera".

- Danas smo ponovno potvrdili da nam nedostaju ključne stvari za uspješnu proizvodnju u poljoprivredi, a to je da nemamo izvoz proizvoda životinjskog porijekla u Evropsku uniju, da nemamo sustav plaćanja koji osigurava iz evropskih fondova da poljoprivredni proizvođači mogu dobiti dodatna sredstva i da iz entitetskih proračuna nema dovoljno sredstava za podršku naših proizvođača - izjavio je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović.

Apelirao je da se razina BiH žurno angažira u vezi s rješavanjem pitanja iz njihove nadležnosti da bismo što prije riješili i izvoz proizvoda životinjskog porijekla u EU.

- Izgubili smo izvoz od gotovo 50 miliona litara mlijeka koje se izvozilo u Hrvatsku do prije godinu dana i praktično nam sad taj izvoz nedostaje i zbog toga naši proizvođači imaju poteškoće o kojima svjedočimo posljednjih dana. Ove godine smo također izgubili i 50 miliona KM poticaja poljoprivrednim proizvođačima iz EU fondova zato što nemamo sustav plaćanja. Ono za šta ću se  založiti u narednom period jeste da na razini federalnih institucija pokušamo osigurati dodatna sredstva i potaknemo proizvođače orijentirane izvozu, da bismo trenutno zadržali otkupne cijene proizvođača i viškove mlijeka koje imamo izvezli na neka druga tržišta - dodao je Ivanković Lijanović.

CARINSKI NADZOR

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Miro Džakula izjavio je da Uprava provodi pojačane mjere carinskog nadzora uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda sve s ciljem da se i na taj način pomogne domaćim proizvođačima.

Naglasio je da uvoz mlijeka u BiH nije povećan te da problem predstavlja neispunjavanje fitosanitarnih certifikata za izvoz mlijeka u zemlje EU. Ukoliko dođe do blokade carinskih terminala, kako je kazao Džakula, to će otežati rad Uprave i usporiti carinske postupke na graničnim prijelazima i u konačnici za posljedicu može imati smanjenje prihoda.

TAHIROVIĆ: NEĆEMO UČESTVOVATI U PROTESTU

Članovi Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača Županije posavske (ŽP) neće učestvovati  u današnjem protestu i blokadi carinskog terminala u Orašju koje su najavili iz udruženja mljekara.

 - Nas iz Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača nitko nije obavijestio, niti je s nama kontaktirao u vezi s danas najavljenim protestom i blokadom graničnog prijelaza i stoga naši članovi neće sudjelovati u tim aktivnostima -  kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Saveza posavskih poljoprivrednika Suljo Tahirović.

On je dodao kako podržava opravdane zahtjeve mljekara, jer su problemi s kojima se susreću poljoprivrednici u Bosni i Hercegovini skoro identični, a to su prekomjerni i nekontrolisani uvoz te slaba ulaganja u poljoprivredu od strane vlasti na svim nivoima.

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.