Časne sestre progovorile o SEKSUALNOM ZLOSTAVLJANJU, sad žive kao izgnanici

Časne sestre širom Indije progovorile su o seksualnom zlostavljanju u tamošnjoj katoličkoj crkvi, o sveštenicima koji su ih prisiljavali na seks, o pipanju i poljupcima.

BUKA portal / 03. Januar 2019

Foto: Ilustracija, maxpixel.net

Agencija AP istražila je situaciju u Indiji i došla do zaključka da časne sestre trpe seksualno zlostavljanje već decenijama.

Desetine časnih sesetara opisalo je seksualni pritisak koji su trpili, a više desetina ljudi, među kojima i druge časne sestre, bivše časne sestre i sveštenici kažu da su znali da se takvi incidenti dešavaju. Kako navodi AP, u najgorim slučajevima, sestre su opisale učestala silovanja, a da ih katolička hijerarhija nije zaštitila ni na koji način.

Ipak, razmjera ovog problema ostaje nejasna, navodi agencija. Mnoge sestre vjeruju da je zlostavljanje često, dok druge misle da se ono rijetko dešava, ali gotovo nijedna ne govori javno o tome, već samo iza vela anonimnosti.
Tišina je prestala ovog ljeta, kada je 44-godišnja časna sestra podnijela tužbu policiji protiv biskupa koji je, prema njenim riječima, silovao 13 puta u posljednje dvije godine. Ona zahtjeva njegovo hapšenje. Potez časne sestre, koji AP ocjenjuje kao čin bez presedana, podijelio je katoličku zajednicu u Indiji.

Kao posljedica tužbe, sestra koja je podnijela kao i one koje je podržavaju, završili su kao izgnanici. Odvojene su od drugih časnih sestara koje tvrde da je optuženi biskup nedužan. Sada, izbjegavaju da izlaze napolje i redovno dobijaju prijeteća pisma.

Odbijanje sveštenika za časne sestre znači “migoljenje” kroz vjekovima stare seksualne i svešteničke tradicije, navodi AP. Celibat je okosnica katoličkog religioznog života, kao i seksualna čistoća među časnim sestrama. Mnoge kažu da sestrama koje priznaju da su imale seksualno iskustvo, čak i da je ono bilo prisilno, prijeti izolacija ili čak izopštenje iz crkve.

 

Izvor: Blic


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.