ČEKAJUĆI UNIFORMU ZA DODIKA: Sa vojskom se najlakše zajebavat’

Svakog 9. januara građani Banjaluke imali bi priliku da se na paradama dive moći srpske armije. Možda bi čak i Ivanić i Jerinić dobili neke činove kao vid zahvalnosti za zasluge u razbijanju OS BiH. A vrhovni komandant i predsjednik Milorad Dodik bi napokon mogao da obuče uniformu za paradu.

Milovan Matić / 12. Januar 2017

 Ili možda ne.

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će Srpska sada razmišljati na koji način i uz koje procedure da prekine sporazum i da se vrati na prvobitni dejtonski dogovor koji podrazumijeva da Republika Srpska ima svoju vojsku.

 

“Znam da postoji mnogo problema na tu temu i da to neće biti lako, ali moramo napraviti prvi korak i okupiću ovih dana političare u Srpskoj i predstavnike institucija da bi se dogovorili da li je sada politički korisno, potrebno i moguće da podnesemo zahtjev za prekidanje sporazuma o uspostavljanju vojske i da se Republika Srpska isključi iz tog sporazuma, što znači da nema ni Oružanih snaga BiH”, rekao je Dodik novinarima.

On je poručio da Srpskoj nisu potrebne ovakve Oružane snage koje su neprijateljske prema Republici Srpskoj.

“Ovo je ideja, ali to ulazi u politički prostor”, zaključio je Dodik.

Ovim riječima Dodik je pokazao da je dosadašnja zajebancija sa vojnicima Oružanih snaga iz RS i zvanično postala najbolja tema za dalje iživljavanje i politiziranje u svrhu gubljenja vremena i onesposobljavanja svih političkih faktora za bilo kakav rad. 

Inače, sve je počelo sa busanjem u prsa Borisa Jerinića, zamjenika ministra odbrane i samoumišljenog komandanta koji je izjavio da je on lično naredio da vojnici iz RS izađu na referendum u septembru. Jerinić je izgleda bio samo jak pred mikrofonima, jer je na kraju sve te vojnike ostavio na cjedilu. Niko nije vidio da je on odgovarao ili da je protiv njega pokrenuta istraga. Umjesto toga pod istragom su bili vojnici.

Ipak, to je bio samo uvod u sve ono što su veliki manipulatori Milorad Dodik i Mladen Ivanić priredili srpskim vojnicima u OS BiH.

I pored svih zabrana, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je, kao dječak kojem su uzeli loptu, našao način da povede dio vojnika sa sobom u Banjaluku i tako naprkosi svojim kolegama u zgradi Predsjedništva, tačnije Bakiru Izetbegoviću. 

Naravno, boli uvo Ivanića za vojnicima koje je odvukao da na minusu odaju njemu počast. Našao čovjek, koji ne zaslužuje ni ruka da mu se pruži, za shodno da postrojava i traži počasti u centru Banjaluke, a pri tom zaboli njega što će se sad ti vojnici, koje je stavio u nimalo zavidnu situaciju, naći pod istragom. 

On je svojih pet minuta dobio. Zadovoljio je svoj kapric. Načepio je i Bakira i cijelo Sarajevo. Pokazao da može ono što čak ni Dodik ne može. 

Bravo, Mlađo! 

Pokazao si da si veliki Srbin i patriota, baš kao što su to svi veliki Srbi radili i prije, preko leđa vojnika.

I sad dolazimo do onog dijela sa početka teksta i Dodikove najave o povlačenju srpskih vojnika iz OS BiH i osnivanju vojske Republike Srpske.

Pošto je predsjednik naglasio da je ovo za sada sve u fazi ideje i promišljanja, zašto ne bi zamislili kako bi to izgledalo.

Zamislite 3.500 vojnika koji trenutno primaju platu u OS BiH, hrane isto toliko porodica i ko zna koliko usta, kako ostaju na ulici. 

I šta sad sa svim tim ljudima?

Jednostavno, nova vojska Republike Srspke! Ona bi prihvatila sve one koji bi ostali bez posla. 3.500 vojnika bi samo presvukili uniforme i nastavili da i dalje rade ono što su radili, samo što više niko ne bi morao da ide u mrsku Federaciju. Jedina razlika bi bila u tome što bi svakog 9. januara građani Banjaluke imali priliku da se na pradi dive moći srpske armije.

Možda bi čak i Ivanić i Jerinić dobili neke činove kao vid zahvalnosti za zasluge u razbijanju OS BiH.

A vrhovni komandant i predsjednik Milorad Dodik bi napokon mogao da obuče uniformu za paradu.

Ili možda ne.

Nije valjda da postoji neka kvaka u ovom planu. Ili još gore da Republika Srpska ne može da plaća vojsku, ne može da održava kancelarije, ne može da hrani vojsku, pa čak ni da ih obuče.

Zlonamjerni će reći da je ovo nemoguća misija ako znamo da je dug RS 5,4 milijarde, a da ćemo se u 2017. zadužiti za još 500 miliona KM.

Da se smanjuju plate radnicima, a veliki broj njih čekaju otkazi.

Ili čak da Ministarstvo zdravlja nema novca za isplatu radnika u zdravstvu. Ministarstvo poljoprivrede nema novca za isplatu podsticaja i subvencija poljoprivrednicima. Ministarstvo porodice, omladine i sporta nema novca za isplatu subvencija mladim parovima, grantova organizacijama porodica i sporta. Ministarstvo prosvjete i kulture duguje radnicima naknade i to posebno kada je riječ o naknadi za prevoz. Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite kasni sa isplatama...

Svašta će reći oni koji ne vjeruju u ovaj plan, a vi prosudite sami.

Čak ima i onih koji govore da je sve ovo potpuna glupost i da ovako nešto nije moguće izvesti legalnom, zakonskom procedurom, već jedino nasiljem i političkom brutalnošću.

Bilo kako bilo, sad je i zvanično vojska u BiH dobila svoju funkciju, postala je materijal za političko potkusurivanje i  politizaciju. 

A vojnici? 

Pa, njih ako se neko sjeti za Dan Republike, sjeti ih se, a ako ne,  nek’ lijepo stanu u red sa onim demobilisanim koji odavno čekaju na samospaljivanje.


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.