Četiri petine Slovenaca državu smatraju neuspješnom u EU-u

Četiri petine Slovenaca smatra da njihova država spada među neuspješnije države u Europskoj uniji, a samo dva posto da se uvrštava među najuspješnije, pokazala je u ponedjeljak objavljena anketa agencije Episcenter, provedena na 1005 ispitanika za informativni portal slovenskog Telekoma.

Agencije / 02. Decembar 2013

Taj utisak većine je pogrešan i na njega utječu produžena gospodarska kriza i izostanak reformi, a Slovenija po nizu indikatora zapravo spada među srednje razvijene europske države, što je pravilno ocijenilo 18 posto ispitanika, izjavio je komentirajući rezultate ekonomist Anže Burger, predavač na Fakultetu političkih znanosti u Ljubljani. 

 

Slovenija je po BDP-u po glavi stanovnika i po paritetu kupovne moći 2012. bila na 16. mjestu od 28 članica Europske unije, s 82 posto prosječne razvijenosti EU-a, no to je lošije nego prilikom ulaska u EU  2004. godine kad je Slovenija bila na 87 posto prosječne razvijenosti EU-a, rekao je Burger. 

 

U godini pred izbijanje svjetske gospodarske krize Slovenija je postigla 91 posto razvijenosti EU-a, ali je od onda u padu, jer je uz Grčku i Portugal doživjela jednu od najdubljih i najdužih recesija među svim članicama, rekao je Burger koji znakove društvenog optimizma vidi u činjenici da većina ispitanika u anketi smatra da će se stanje promijeniti na bolje za nekoliko godina. 

 

Prema stupnju nezaposlenosti Slovenija je trenutno u "zlatnoj sredini EU-a", na 14. mjestu, a prema udjelu populacije kojoj prijeti siromaštvo ili socijalna isključenost nalazi se u gornjoj polovici članica - na 9. mjestu, između Francuske i Njemačke, naveo je Burger.  

 

 

 


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.