Četiri saveta za roditeljstvo na danski način

Neke osobine danskih roditelja koje mogu biti za uzor svima koji žele da unesu malo više sreće i zadovoljstva u svoje roditeljstvo.

Detinjarije.com / 21. Februar 2016

Kristen Podulka je amerikanka koja je dve godine živela u Danskoj sa svojom porodicom. Za to vreme uočila je neke osobine danskih roditelja koje, kako veruje, mogu biti za uzor svima koji žele da unesu malo više sreće i zadovoljstva u svoje roditeljstvo, budući da Danci, po nekim istraživanjima, važe za najsrećniju naciju na svetu.

U Danskoj je pravilo da deca idu u kolektiv i država plaća vrtić svima. Tako da roditelji imaju, čak i ako rade od kuće, vreme i prostor za samoću i nesmetan rad.

1 Roditelji moraju da dišu da bi i deca disala


U Danskoj je pravilo da deca idu u kolektiv i država plaća vrtić svima. Tako da roditelji imaju, čak i ako rade od kuće, vreme i prostor za samoću i nesmetan rad.

2. Zaboravite na roditeljske strahove

U Danskoj ne postoji prezaštićivanje dece. U većini danskih škola postoji prostor za loženje vatre kako bi deca mogla da prepeku hleb, a u učionicama gore sveće i niko ne paniči zbog toga što bi neko mogao da se opeče. Danci su neustrašivi i redovno decu izlažu opasnostima, kaže ona.

3. Nema biranja

Danci ne veruje previše u mogućnost izbora, već je smatraju zbunjujućom i nepotrebnom. Ne samo da svaki dan deci pakuju isto jelo, već svi roditelji deci svaki dan pakuju potpuno istu užinu – paštetu od džigerice na raženom hlebu, šargarepe i jabuke.

4. Porodica je na prvom mestu

U Danskoj niko ne ostaje u kancelariji posle 16 sati. Svi istovremeno odlaze po decu, pa kući na zajedničko spremanje večere. Reč kojom Danci opisuju toplu atmosferu druženja sa dragim osobama uživajući u dobrim stvarima je “hygge”, a ništa nije više hygge nego sedenje za stolom i ćaskanje sa porodicom i prijateljima. Danske porodice promišljeno stvaraju takvu atmosferu skoro svake večeri.

 

Priredila: Jovana Papan

Detinjarije.com


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.