CIA i BND špijunirale brojne zemlje: Pomogla švajcarska firma za tehnologiju šifrovanja

Njemačka obaveštajna služba (BND) i američka CIA su decenijama špijunirale više stotine zemalja, a među njima je i Austrija, prenose austrijski mediji.

BUKA portal / 12. Februar 2020

Uz pomoć švajcarske firme za tehnologiju šifrovanja uspjeli su da državama prodaju manipulisanu tehnologiju i tako prisluškuju navodno sigurnu komunikaciju.

Njemačka televizija ZDF uz pomoć američkih i švajcarskih medija imala je uvid u do sada neobjavljene dokumente koji obuhvataju operacije BND i CIA u periodu od 1970. do 1993. godine.

"Diplomatska i vojna komunikacija brojnih zemalja Trećeg sveta, ali i evropskih država mogla je biti praćena", navodi se u toj dokumentaciji, i operacija "Rubikon" se u njoj ocjenjuje kao jedan od najuspešnijih obavještajnih poduhvata u poslijeratnom periodu.

BND i CIA su od 1970. godine bili vlasnici švajcarske firme "Kripto AG", koja proizvodi tehniku za navodno bezbjednu komunikaciju, a klijenti nisu znali da su dve obavještajne službe manipulisale proizvod koji je prodavala ova kompanija.

Decenijama su BND I CIA mogli da "prisluškuju" komunikaciju iranskog rukovodstva, tako i za vreme talačke krize u američkoj ambasadi u Teheranu 1979. godine.

Dokumenti pokazuju da su BND i CIA veoma rano bili informisani o svrgavanju nekadašnjeg predsednika Čilea Salvadora Alijendea, kao i o kršenju ljudskih prava vojne vlasti u Argentini.

Prosljeđivanje komunikacije argentinske mornarice su 1982.pomogle Velikoj Britaniji u brzoj pobjedi u ratu oko Foklandskih ostrva.

BND nije želeo da se izjasni na upit ZDF o novim saznanjima, a raniji ministar nadležan za obavještajnu službu Bernd Šmidbauer potvrdio je ovu obavještajnu operaciju.

"Operacija Rubikon je sigurno doprinijela da svijet bude bezbjedniji", kazao je on.

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.