CIRKUS I CIRKUSANTI: Šta je sve bilo pogrešno u izolaciji banjalučkih odbornika i Gradonačelnika?

Podsjetimo da su svi banjalučki odbornici i najbliži saradnici Gradonačelnika Banjaluke, kao i sam Stanivuković, u izolaciji, zbog nekoliko slučajeva korona virusa utvrđenih tokom trajanja sjednice Skupštine Grada Banjaluka

Elvir Padalović / 18. Oktobar 2021

Foto: BUKA

 

Mladen Ilić, predsjednik Skupštine Grada Banjaluka, i odbornica SNSD-a Snežana Kutlešić-Stević kažnjeni su sa po 1000 KM zbog kršenja izolacije, jer nisu bili na prijavljenoj adresi. Odbornik Zoran Popović nije ni bio u Banjaluci, a trebalo je da bude u izolaciji. Ali jesu li to jedina epidemiološka pravila i mjere koje nisu ispoštovane?

Podsjetimo da su svi banjalučki odbornici i najbliži saradnici Gradonačelnika Banjaluke, kao i sam Stanivuković, u izolaciji, zbog nekoliko slučajeva korona virusa utvrđenih tokom trajanja sjednice Skupštine Grada Banjaluka
 
Odbornica SNSD u Skupštini grada Banjaluka Snežana Kutlešić-Stević rekla je da je kao ljekar, ali i kao društveno odgovorna osoba, ispoštovala izrečenu mjeru izolacije, te da je zbog toga otišla na vikendicu kako bi zaštitila članove svog domaćinstva.

„Kao vakcinisani ljekar, koji od početka pandemije virusa korona radi na postoporavku pacijenata od ovog virusa, potpuno sam društveno odgovorna osoba. Bez obzira na to što sam u proteklih 7 dana tri puta testirana i test je sva tri puta bio negativan, naravno da poštujem mjeru izolacije, koja mi je propisana kao odborniku koji je bio u kontaktu sa KOVID pozitivnom osobom. Zbog toga sam bila u svom stanu, u izolaciji, a s obzirom da od petka u stanu ne bih bila sama, već bi bili i ostali članovi domaćinstva, donijeli smo odluku da nastavak izolacije provedem na vikendici, kako bi mjera izolacije bila apsolutno poštovana”, objasnila je ona.

Navela je da je Komunalnoj policiji na njihov poziv to i rekla.

„To su apsolutno mogli provjeriti dolaskom na adresu vikendice. Umjesto toga su odlučili da me kazne sa 1.000 KM. Ne bih željela komentarisati razloge za to, ali sasvim sigurno to ne može biti razlog da sam bilo koga, bilo gdje ugrozila svojim prisustvom. Naprotiv. Na vikendicu sam otišla kako ne bih ugrozila ni članove svog domaćinstva, a kamoli bilo koga drugog”, kazala je Kutlešić Stević.

Napomenula je da joj nije uručeno rješenje o izolaciji, sa uputstvom da u slučaju promjene adrese treba obavijestiti Komunalnu policiju.

Iz komunalne policije rekli su za Srpskainfo da je ona 14. oktobra bila na prijavljenoj adresi, a kada je komunalna policija ponovo vršila nadzor izolacije, nije bila na toj adresi. 

"Prvo smo pokušali ući u zgradu do stana, međutim, s obzirom da niko nije odgovarao, zvali smo je na telefon i ona je izjavila da je ona u izolaciji na vikendici", rekli su u Odsjeku komunalne policije.

Podsjetimo da nije kažnjivo napustiti prijavljenu adresu izolacije, ali o tome treba obavijestiti nadležne organe.

"Osoba je dužna da se javi komunalnoj policiji da je promenila mesto, odnosno da traži saglasnost za promenu mesta, kako bismo tu osobu mogli naći. Da li je gospođa Snežana Kutlešić-Stević bila u izolaciji ili ne, mi to ne znamo, i mi to tretiramo kao da nije. Znači da ona u momentu obavljanja kontrole nije bila na mestu na kojem se javila, i samim tim je prekršila mere izolacije", rečeno je iz Odjeljenja Komunalne policije.

I Predsjednik Skupštine Grada Mladen Ilić je kažnjen jer je napustio prijavljenu adresu za izolaciju, a tvrdi kako je o promjeni adrese obavijestio nadležni HES, koji bi trebalo da mu izda rješenje, ali da je dobio dozvolu od istog da izvrši promjenu lokacije.

I Kutlešić-Stević i Ilić će tražiti da se o prekršajnim nalozima očituje sud.

Ilić kaže da je u pitanju politička hajka na neistomišljenike. On je naveo da svjedoče vrlo nekorektnom obavljanju poslova Odjeljenja komunalne policije u gradu Banjaluka.

"Odbornici su bili u izolaciji i kontrola tih stvari je njihova obaveza i sa tim niko nema problem. Način na koji pokušavaju "targetirati" određene ljude i mene lično, jeste isključivo zbog drugačijeg političkog stava, nevezano za posao koji obavlja", pojasnio je Ilić.

Još jedno kršenje mjere izolacije zabilježeno je u slučaju odbornika Zorana Popovića. On je, naime, iako je trebalo da bude u izolaciji, otišao na službeni put u Budvu.

Naime, od rezultata PCR testa protekla su dva dana, što je ovaj iskoristio pa je otišao na put u inostranstvo. On je uredno prijavio HES-u da se nalazi u inostranstvu.

Ne ulazeći u samu bit prekršaja, a to je formalno obavještenje o napuštanju prijavljene adrese za izolaciju i odobrenje istog, pravila su tu da se poštuju. Za svakog jednako. 

Međutim, ovdje dolazimo do nekoliko stvari koja se tiču slučaja "Korona u Skupštini". 

Neko ko je vakcinisan i ko je PCR testiran 3 puta u sedam dana i gdje je utvrđena negativnost sva tri puta, zaista ne bi trebalo da se smatra osobom kojoj je izolacija potrebna. 

Druga stvar tiče se same odluke da se za kontakte označe ama baš svi odbornici koji su bili u sali i da se krene u PCR testiranje baš svih. Sve to je bilo poprlično dramatično organizovano. A je li bilo i potrebno? 

Naime, nakon što je javnost obaviještena da je odbornik Dragoslav Topić iz SNSD-a pozitivan (maksimalno neodgovorno je bilo doći na sjednicu, u to nema nikakve sumnje, moguća i krivična odgovornost), krenulo se u testiranje ama baš svih koji su se u tom trenutku zadesili u sali! Svaka čast na pokazanoj brzini da se može organizovati masovno testiranje u veoma kratkom roku, ali zašto se to radilo ako odbornici nisu imali nikakve simptome? Zar se kod nas ne testiraju samo osobe sa simptomima? 

Da li se u baš svakom radnom kolektivu obavlja masovno testiranje nakon što se utvrdi pozitivnost kod samo jedne osobe? Gotovo sam siguran da ne. 

A opet, masovna testiranja su jedan od instrumenata kako utvrditi veći broj pozitivnih i u konačnici pratiti eventualno pogoršanje zdravstvenog stanja kod novopozitivne osobe. Ali da bismo radili masovna testiranja, onda to mora biti sistematski preporučeno kod svih. A nije. Jer mi ne testiramo masovno. Mi samo one sa simptomima. Zvuči veoma komplikovano, zar ne?

Nakon testiranja svih prisutnih odbornika i drugih osoba u skupštinskoj sali, rezultati su pokazali da je na koronu pozitivno šest osoba, od kojih tri odbornika. Dakle, testiranjem je utvrđena pozitivnost kod još nekolicine osoba. Na svu sreću, radi se o veoma malom broju lica. 

Dalje, po dužini trajanja izolacije lako će se utvrditi da li su dotični odbornici vakcinisani ili ne. I biće poražavajuće ako se utvrdi da velika većina njih ostaje u izolaciji 10 dana, jer nisu vakcinisani!?

Kada se sve doda i oduzme, mnoga važeća epidemiološka pravila, mjere i preporuke na primjeru banjalučke Skupštine su prekršena, da ne spominjemo obligatne maske koje su gotovo pa misaona imenica u sali, ali i u foajeu Gradske uprave.

Međutim, notorna je činjenica da mjere u Repulici Srpskoj gotovo da ne postoje. Sve se svodi na ograničenje broja osoba na privatnim i javnim okupljanjima, ali za koja, priznaćete, više niko ne mari. U takvim okolnostima, formalnosti jednostavno ne postoje. Situacija koju je najbolje opisao banjalučki odbornik Saša Lazić, koji je također u izolaciji - "Cirkus, a mi cirkusanti".

 

 

 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.