ČISTA ENERGIJA: Pecka postaje solarna

Pokrenuta je prva inicijativa Bosni i Hercegovini koja ima za cilj da dovede solarnu energiju u ruralno područje.

 

Centar za životnu sredinu iz Banjaluke i organizacija Zelene staze koja vodi Centar za posjetioce Pecka pokrenuli su danas jedinstvenu crowdfunding kampanju, prvu inicijativu Bosni i Hercegovini koja ima za cilj da dovede solarnu energiju u ruralno područje.

"Solarna Pecka" je inicijativa koja ima za cilj da dovede čistu i održivu solarnu energiju u selo Pecka kroz model građanskog učešća i zajedničkog ulaganja.

Sandra Josović iz Centra za životnu sredinu kaže da podrška ovoj ideji znači podršku pionirskoj inicijativi građanskog učešća i zajedničkog ulaganja u inovativni socio-edukativni projekat održive energije u ruralnom području.

“Na ovaj način zajedno promovišemo inovativne i održive izvore energije, a ovo je ujedno i naš dopinos borbi protiv klimatskih promjena. Solarna energija je alternitava svemu protiv čega se borimo, a to je hidro energija i energija na ugalj, koje zagađuju i uništavaju prirodu, rijeke i vazduh. Bitno je napomenuti da je i svaki doprinos dobro došao, jer svako ko nas podrži postaje dio ove jeidnstvene inicjative i učestvuje zajedno sa nama u realizaciji ‘Solarne Pecke’”, rekla je Sandra za BUKU.

Boro Marić iz Centra za posjetioce Pecka rekao je da je inicijativa Solarna Pecka nešto potpuno invovativno i predstavljapravi zaokret u ekologizaciji turizma.

“Nadamo se da će ova inicijativa biti uspješna, jer bi se onda po istom modelu ovaj primjer mogao prenijeti u neke druge zajednice”, kaže za BUKU Marić.

 

 

Ovo je priča o PECKI:

Postoji jedan čist izvor energije, održiv i dostupan svima, koji ne utiče na klimatske promjene, ne zagađuje zrak ili vodu, i koji nema negativni uticaj na naše zdravlje i našu životnu sredinu. To je solarna energija.

Postoji održiv način proizvodnje topline i električne energije iz obnovljivih izvora energije, otvoren, participativan, lokalan i pristupačan svima. To je građanska energija.

Postoji selo između planina gdje izvire rijeka Sana, obdareno suncem i prirodnim čudesima, koje je dom dobrih i vrijednih ljudi. To je Pecka.

Postoji jedan projekat koji želi da dovede ljude, dobrobit, održivost i razvoj u Pecku, čineći selo ekološki prihvatljivijim i pristupačnijim, kako bi u njemu mogli svi da uživaju; projekat koji promoviše i podučava o vrijednosti prirode i ruralne zajednice. To je Centar za posjetioce Pecka.

Postoji jedna nevladina organizacija koja već 20 godina radi u oblasti zaštite prirode i životne sredine u Bosni i Hercegovini, odlučna da podstiče dekarbonizaciju i energetsku tranziciju bh. društva i usmjeri ga prema efikasnijoj, održivoj i decentraliziranoj proizvodnji i potrošnji energije, zasnovanoj na potencijalima održivih izvora energije BiH, kao što su sunce i vjetar. To je Centar za životnu sredinu.

Postoji i način da se sve ovo spoji, a to je solarna energija u Pecki.

Više o samoj kampanji možete pročitati OVDJE

 

 

CILJ KAMPANJE: 6000 $

Cilj kampanje je ugradnja sistema solarnih kolektora i panela za proizvodnju topline i električne energije na krovu Centra za posjetioce Pecka koji se nalazi u istoimenom selu nadomak Mrkonjić Grada.

Minimalni iznos koji ovom kampanjom žele da skupimo je 3.000 $, što će im omogućiti da instaliraju solarne kolektore za zagrijavanje 300 litara vode.

“Naš ciljani iznos od 6000 $ omogućio bi nam instaliranje i dijela fotonaponskih panela koji proizvode struju.  Za instaliranje kompletnog sistema (5,4 kWp) na krov Centra za posjetioce i realizaciju naše ideje potrebno je ukupno 13.000 $, što je naš krajni cilj. Ukoliko ga ne postignemo ovom prvom kampanjom, realizovaćemo ga dodatnim akcijama i kampanjama”, kažu organizatori kampanje.

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.