Coca-Cola priznaje da proizvede 3 miliona tona plastične ambalaže godišnje

Ekološki otisak koja Coca-Cola ostavlja u vidu plastične ambalaže iznosi 108 milijardi boca godišnje, što je više od jedne petine od ukupne globalne prozvodnje plastičnih boca.

BUKA portal / 14. Mart 2019

Foto: Pixabay

Coca-Cola je po prvi put otkrila da proizvede 3 miliona tona plastične ambalaže godišnje – ili 200,000 boca u minuti – navodi se u izvještaju koji poziva druge globalne kompanije da prestanu držati u tajnosti podatke o svom ekološkom otisku, a prenosi britanski list The Guardian.

Podatke je Coca-Cola ustupila aktivistima fondacije Ellen MacArthur, koja vrši pritisak na velike kompanije i vlade da učine više na rješavanju problema zagađenja plastikom.

Brojke koje je Coca-Cola ranije odbijala da otkrije odnose se na količinu plastične ambalaže koju je ova kompanije proizvela u 2017. godini. Na osnovu podataka o ambalaži, može se izračunati da se godišnje proizvede 108 miljardi boca, što je više od jedne petine ukupne godišnje proizvodnje plastičnih boca od 500 milijardi.

Coca-Cola je jedna od 31 kopanija – uključujući Mars, Nestlé i Danone – koje su otkrile koliko plastične ambalaže proizvedu, u sklopu kampanje za većom transparentnošću koju vodi fondacija Ellen MacArthur. Zajedno proizvedu 8 miliona tona plastične ambalaže.

Mnoge druge kompanije i dalje odbijaju da otkriju podatke o proizvodnji plastične ambalaže, među kojima su Pepsi Co, H&M, L’Oréal, Walmart, Marks & Spencer i Burberry.

Sto pedeset kompanija se obavezalo Fondaciji da će smanjiti plastični otpad, tako što će eliminisati nepotrebno plastično pakovanje i preći sa ambalaže za jednokratnu upotrebu na trajno pakovanje, te inovacijama koje će osigurati da 100% plastične ambalaže može jednostavno i bezbjedno da se koristi, reciklira ili kompostira do 2025.

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.