Čović o detaljima razgovora s delegacijom SDA: Prijateljski razgovor!

Na konferenciji za novinare nakon sastanka delegacija HDZ-a BiH i SDA u Mostaru, lider HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je imao krajnje prijateljske razgovore sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem.

BUKA portal / 07. Novembar 2019

"Imali smo krajnje otvorene, prijateljske razgovore, koji svaki put prave novi korak ka optimizmu. Razgovarali smo o nekoliko tema o kojima ćemo nastaviti razgovarati", poručio je Čović te kazao kako je primarna suradnja dvije stranke kako bi se relaksirali odnosi i kad je u pitanju odnos dva naroda.

"Želimo da se to osjeti i na hijerarhiji i unutar ustroja i SDA i HDZ-a. Drugo pitanje je da što prije uspostavimo vlast na razini Bosne i Hercegovine, ali i uopće sve razine vlasti, da to što prije završimo i mislim da ćemo u Sarajevu o tome razgovarati kako bi mnoge teme pokušali staviti na sto", istakao je Čović.

"Zajednička ideja je da što prije uspostava vlasti na razini BiH možda nam daje prigodu i šansu da u vrijeme predsjedanja Republike Hrvatske Evropskom unijom, kad će ponovo na dnevnom redu biti kandidatski status Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, da bude i BiH na tom paketu, a jedina prepreka je upravo ta uspostava vlasti", dodao je.

Lider HDZ-a BiH je naveo i kako će stalno voditi razgovore u vezi sa tim kako bi svi predstavnici vlasti rješavali probleme i otklanjaju problematiku kako bi se ekonomsko stanje stabiliziralo.

"Dogovorili smo oko Izbornog zakona da želimo to rješavati i mislim da ćemo idući četvrtak imati zajedničke sastanke na tu temu. Iznijeli smo stav da želimo razgovarati o svemu onome što je danas problematično kada je u pitanju odluka pravosudnih institucija u BiH i Suda u Strazburu i kad je u pitanju grad Mostar, Dom naroda i Predsjedništvo. Inače smo se obvezali da imamo jednu dinamiku naših osobnih razgovora", rekao je.

Istakao je i kako su on i Izetbegović imali desetek razgovora do sada te da stvaraju ambijent koji nudi jedno približavanje odnosa, a sve da BiH profunkcionira na svome euroatlanskom putu, ali i na unutarnjoj stabilnosti i da negativne trendove pokušaju usmjeriti u drugom smjeru, kako je naglasio.

N1


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.