Čović, Špirić i Izetbegović nakon drugarske kafe: Trebamo razgovarati

Članovi Kolegija Doma naroda Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, Nikola Špirić i Dragan Čović razgovarali su danas na, kako kažu, drugarskoj kafi.

Slađan Tomić / 13. Oktobar 2021

Foto: BUKA

 

Tema razgovora bila je aktuelna politička situacija, odnosno blokada institucija BiH. Nakon sastanka, članovi Kolegija novinarima su se obratili odvojeno, a najviše pesimizma primijećeno je u govoru Bakira Izetbegovića.

„Nećemo moći ništa dogovoriti u ovom formatu, gospodin Špirić ne želi da ide mimo odluka NSRS. Tako da nećemo imati za sada sjednice kolegija Doma naroda niti sjednice Doma naroda. Možemo je napraviti, ali Srbi na nju neće doći i samo bi potcrtali činjenicu da nemamo mogućnost da donosimo odluke“, poručio je Izetbegović.

Za Dragana Čovića kafa je bila uspješna.

„Dogovori su bili na razini da smo se razumjeli i da treba sjesti razgovarati. Pokušati kroz razgovore unutar BiH naći dogovore, i rješenja za trenutnu političku situaciju. I naravno sve ono što smo uzeli kao obavezu kroz različite sporazume. Primarno mislim na Izborni zakon, reforme ka EU. Što prije to treba realizirati, ostalo nam je malo vremena, do kraja godine, a nismo bili u većoj krizi od Dejtona. To je zaključak“, kazao je Čović.

Špirić kaže da su na drugarskoj kafi razgovarali o svim izazovima, te da se odgovor o svim pitanjima u BiH mora naći u BiH, bez posrednika. Odgovorio je i na izjavu Bakira Izetbegovića da ni pod koju cijenu neće pregovarati o Ustavu,  Dejtonskom mirovnom sporazumu,  poziciji OHR-a i vraćanju na  izvorni Dejton.

„Ne postoji stvar o kojoj se politički ne može razgovarati. BiH treba razgovor o svemu, ako nema razgovora, nema dogovora. Moraju da shvate da moraju razgovarati o svim izazovima. BiH je 25 godina od Dejtona u stanju da visoki predstavnici nameću zakone“, odgovorio je Špirić.

U Republici Srpskoj od danas je na snazi Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika, kojom je dopunjen Krivični zakon BiH, čime je negiranje genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti krivično djelo.

Izetbegovićev komentar na ovaj zakon je da je on neprimjenjiv i da ovakve politike iz BiH tjeraju investitore i mladu populaciju.

„Mislim da se neće moći provesti u praksi, da će sada da idu apelacije, reakcije, odluke Ustavnog suda, ili OHR-a i ulazimo u jednu situaciju u koju nismo trebali ući da je bilo pameti“, kazao je Izetbegović.

Optužio je SNSD da je glavni krivac što BiH 15 godina ide u pogrešnom smjeru.

„U početku je to bilo bojažljivije, sada sve otvorenije, sve drskije. Mislim da je to kumovalo sve lošijem stanju u BiH, udaru na standard ljudi, odluke mladih da napuste zemlju. Nadam se da će doći do sazrijevanja u srpskom korpusu, kod srpskih političara“, dodao je Izetbegović.

Dodao je da nije problem ni da razgovora jedan na jedan sa Miloradom Dodikom na temu primjene „Inckovog zakona“.

Špirić: SNSD nije protiv Zakona o negiranju genocida, već protiv nametanja

Izetbegović je nametnute izmjene Krivičnog zakona ocijenio kao neophodne, jer Parlament BiH nije do sada bio u stanju da donese sličan zakon. Smatra da je Incko bio prisiljen na ovakvu odluku kako bi „sačuvao obraz, jer su u njegovom mandatu odlikovani ratni zločinci.“

Nije problem, smatra on, da zatraže od OHR-a povlačenje Zakona ukoliko Parlament usvoji isti ili sličan zakon.

„Mi možemo usvojiti identičan, sličan ili dopunjen zakon. Mislim da bi srpska strana mogla biti zainteresovana da se u zakon stavi Jasenovac. Mi nemamo ništa protiv“, poručio je Izetbegović.

Ovaj scenario Čović nije htio komentarisati jer se, kako kaže, o tome odlučuje u Parlamentu, pa je suvišno komentarisati šta bi ko volio.

Na pitanja novinara, Špirić kaže da se radi o zamjeni teza kada se kaže da je SNSD protiv zakona.

„Vidite kakva je zamjena teza. Nije problem SNSD-u da se zakon donese u Parlamentu, problem je što se nameće zakon“, poručio je Špirić.

Čović je komentarisao i najave Milorada Dodika o samostalnosti Republike Srpske.

„Vidim ih jednako kao i one koji žele razgraditi BiH, državu bez tri konstitutivna naroda.“

Poručuje da građanima treba evropska BiH, funkcionalna država u kojoj će tri konstitutivna naroda biti do kraja ravnopravna i predstavljena legitimnim predstavnicima.

„Ja sam rekao nama više niko ne može birati ni delegate u Domu naroda, ni predstavnika u Predsjedništvu. Ovo je pozicija oko koje ćemo se morati naći u narednih mjesec dana“, kazao je Čović.  

Dodao je da su entiteti u BiH do zavidnog nivoa nezavisni, te da je preovladavajući stav da se treba razgovarati i to bez posrednika.

 


 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.