Čovjek je riješio da se iskupi prirodi: Mjesto u Irskoj koje nastanjuju životinje pred izumiranjem

Utočište

BUKA portal / 16. Mart 2020

Nadimak Irske bio je Zemlja vukova, zbog toga što se u prošlosti mnogo vukova slobodno kretalo Zelenim ostrvom, a do potpunog uništenja vrste došlo je otprilike pre 250 godina.

Osim živopisnom prirodom, Irska odnedavno može da se pohvali i prvim životinjskim utočištem u koje su smeštene životinje koje su nekada boravile na ovom području. Tako je na privatnu inicijativu osnovan Vajld Ajrelnd, mini zoološki vrt, odnosno utočište u kome možete da vidite medvede, risa, vukove, majmune, crvenog jelena, vepra i mnoge druge. Ove životinje nisu tu slučajno. One su pred izumiranjem u Irskoj i upravo ovo mesto ih je spaslo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Everyone feels good when the sun shines! ☀️

A post shared by Wild Ireland (@visitwildireland) on

 
 
 

The Wolf Den! Wild Ireland is open every day over the midterm break. See you soon

A post shared by Wild Ireland (@visitwildireland) on

Utočište Vajld Ajrlenda smešteno je na bajkovitom Vajld Atlantik Veju koji se proteže duž zapadne obale Irske. Tačnije, utočište se nalazi na poluostrvu Inišoven, gde životinje borave u svom prirodnom staništu.

Nakon više od sto godina životinje su vraćene tamo gde pripadaju, u prirodu i zaista je pohvalno što se neko za njih pobrinuo, a spasene su iz cirkusa i mnogih drugih mesta koja su neprimerene za život.

Posebno je zanimljivo to što je ovo područje pre nekoliko vekova bilo prekriveno drevnom kišnom prašumom u kojoj su bezbrižno živele divlje životinje, ali zbog ljudske nebrige i pustošenja, nestala je i šuma i životinje. Utočište je posebno i po tome što su za životinje stvoreni gotovo identični uslovi za život ukojima su živele ranije

 

Vajld Ajrlend je dom smeđem medvedu, jednom od najvećih kopnenih mesoždera u Evropi. Neki DNK nalazi dokazuju da je ova vrsta predak polarnog medveda, a zbog krčenja šuma većina ih je izumrla. Uz medvede, pažnju odvlače i vukovi, životinje po kojim je Irska dobila nadimak "Ostrvo vukova". U prošlosti se mnogo vukova slobodno kretalo Zelenim ostrvom, a do potpunog uništenja vrste došlo je otprilike pre 250 godina.

 

Smatra se da je poslednji vuk u Irskoj ubijen 1786. godine na brdu Lajnster jer je navodno ubijao ovce. U skloništu se danas nalaze tri vuka.
Pažnju će vam zaokupiti i majmunivarvarski makaki, koji živahno trčkaraju po svom privatnom ostrvcetu koje imitira prirodno stanište u kojem još borave labudi, patke i guske. Uz njih, šetajući dalje, naići ćete i na crvenog jelena, poslednju preostalu izvornu vrstu ove životinje. Osmeh će vam izmamiti i divlja svinja koja veselo trčkara po svojoj teritoriji.

Ali to nije sve. Kad uđete u utočište, dočekaće vas kokoške, golubovi, zečevi, lisice, sove, itd. Spisak je veliki, ali se možda pitate zašto su i ove životinje ovde.

Naime, Vajld Ajrlend će pružiti dom svim životinjama koje su odbačene ili žive u neprimerenim uslovima.

Ulaznica za odraslu osobu je 10 evra, a već ste na samom ulazu opčinjeni mnoštvom plišanih igračaka u obliku životinja koje nastanjuju ovo ostrvo. Obavezno uzmite kišobran, kabanicu i obuću koja ne propušta vodu jer su uslovi isti kao u prirodi. Ispred utočišta dostupan je besplatan parking, a otvoreno je 7 dana u nedelji od 10 sati ujutru pa do 16 sati po podne.


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.