CRTAO ZA GINISA: Kerim je jedini 3D street artist u BiH i od svog rada živi

Jedini je iz BiH radio na oslikavanju najveće 3D slike koja je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda, a njegova slika se može pogledati u dalekom Los Angelesu, u “Muzeju iluzija”

Tatjana Čalić / 20. Maj 2019

''First Snow'', UAE, Dubai, 2018.

Kerim Mušanović je mladi bosanskohercegovački akademski slikar koji se bavi 3D umjetnošću na asfaltu i svoje viđenje svijeta prikazuje kroz trodimenzionalnost. Jedini je iz BiH koji je radio na oslikavanju najveće 3D slike koja je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda, a njegova slika se može pogledati u dalekom Los Angelesu, u “Muzeju iluzija”.


Kerim je gostovao i na svim većim 3D umjetničkim festivalima širom svijeta i osvojio brojne nagrade.


Na samom početku je ulična umjetnost za njega bila samo hobi, a danas je jedini aktivni 3D anamorfni umjetnik (street art) u Bosni i Hercegovini, i od svog rada živi.


Ključna je bila 2012. godine kada je uvidio da radeći u javnom prostoru najbolje može pokazati svoju kreativnost i ostvariti kontakt sa slučajnom publikom, koja možda nikada nije ni željela otići na neku izložbu zatvorenog tipa.


Obzirom da zbog ovakvog načina rada slučajni prolaznici postaju “umjetnički kritičari”, interesovalo nas je sa kakvim se komentarima se susreće: “Dok radim sliku vrlo često imam priliku razgovarati sa, kako ste rekli, “umjetničkim kritičarima” tog trenutka. Komentari su sasvim očekivani, kao naprimjer: “Šta se ovdje dešava, šta predstavljate ili pak koje boje se koriste, koliko će slika trajati i slično?” Obzirom da vrlo često gledaju iz pogrešne perspektive i traže nešto prepoznatljivo, tu sam da ih uputim na pravu, jedinu tačku gledišta, što im bude vrlo zanimljivo i obično završi sa smijehom i komentarom: “Ovo je divno, nisam nikada vidio/la ovako nešto!

 


Nesporno je, naglašava, da se van granica BiH, cjelokupna umjetnost, pa tako i “ulična” više cijeni, te se još puno toga treba uraditi kako bi situacija kod nas bila bolja. Napominje i da ne podržava osobe koji su vandali tuđe imovine, ali da je primjetno da je u BiH sve više onih koji svoje grafite rade vrlo kvalitetno i umjetnički, ne kriju se u tišini noći, već uz dozvole vlasnika ili opština stoje iza svojih radova vrlo dostojanstveno.

Godine 2017. svoje obrazovanje je zaokružio magistarskim radom “3D Anamorfno slikartsvo”, na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, dok je na Floridi, sa grupom internacionalnih umjetnika učestvovao u slikanju najveće anamorfne slike. 


Mušanović je svoju umjetnost predstavio i na festivalima širom svijeta, gdje je osvojio brojne nagrade. 


Odlasci u prelijepe države i gradove su pomogli da se čuje za mene i moju 3D umjetnost što je veoma važno za umjetnika. Puno znači učešće na takvim festivalima, jer samim odlaskom na nova mjesta otvaraju se i nova vrata za mene kao umjetnika. Tu se pojave i osobe koje žele ili već duži niz godina organizuju takvu vrstu festivala i veoma cijenim kad pohvale moj rad i pozovu me da uveličam njihov poziv”, ističe Mušinović, koji treću dimenziju voli u raznim oblicima, pa i u modelovanju na kompjuteru. 


Vrlo rado slika i na platnu, kako akrilnim tako i uljanim bojama.  Krajem ove godine planira i svoju prvu samostalnu izložbu.


Trenutno se priprema za odlazak na 3D festival u Dansku, a ubrzo potom slijede i drugi ljetni festivali i neka nova mjesta gdje će raditi 3D murale.

U nastavku pogledajte neka od njegovih djela.

 

 

 


Njegovi radovi se mogu vidjeti i na društvenim mrežama, FB  i Instagramu
 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.