Čuvajte ježeve!

Sezona je malih ježeva, pa obratite pažnju kada ste u vožnji...

BUKA portal / 14. Juni 2019

Foto: Ilustracija

 

Ježevi su vrlo drage i korisne životinje. Oni su redovni posjetioci u baštama, oslobiće vas puževa, zmijskih jajašaca, ličinki raznih insekata i raznih drugih napasnika koji mogu štetiti vašoj bašti. Kad u dvorištu imate ježa, ne morate koristiti toliko pesticida i insekticida.

Jež ima malo prirodnih neprijatelja, a glavni uzrok njihove smrtnosti je čovjek. Najveći problem za ježeve su putevi na kojima ih strada veliki broj, naročito u doba parenja ili kada mali ježići dovoljno odrastu i počinju samostalan život.

Ježevi spadaju u porodicu sisavaca. Pripadaju redu insectivora (kukcojeda) zbog čega ih vrtlari jako vole.

U hladnijim krajevima ježevi spavaju zimski san, a na proljeće ženka ježa okoti 4 do 5 mladunaca. Ježeve bodlje zapravo su otvrdnute dlake, a mladunci se rađaju s mekim bodljama koje tek kasnije postaju čvrsta i učinkovita zaštita.

Ježevi najčešće stradavaju pod gumama automobila, zatim zbog trovanja otrovima za štakore, a mogu ih pojesti i veće životinje. Međutim, i pored svega toga, maleni jež je hrabra životinjica pa je potrebno lukavstvo da bi se pobijedi. Kad je u opasnosti, jež se smota u malu bodljikavu kuglu i na taj način se brani od napasnika. Međutim, lisice imaju lijek za ježevu obranu. Pomokre se po ježevima, zbog čega se oni otvore iz sklupčanog položaja i otkriju meki, ranjivi trbuh.

Ako nađete maloga ježa koji je ostao bez mame, možete ga pokušati othraniti i vratiti nazad u prirodu. No prije nego što ga uzmete u ruke, svakako ih prvo operite jer su mali ježevi vrlo osjetljivi na neke bakterije koje možemo imati na dlanovima. Bebu ježa treba utopliti termoforom ili električnim grijačem, a ako je jako mali u početku ćete ga hraniti mlakim mlijekom tako da komad krpice umačete u mlijeko i dajete mu da siše ili ga hranite pomoću plastične šprice.

Ako prihvatite na sebe brigu oko ježića trebate znati da se prve sedmice mali ježevi hrane svaka 2-3 sata. Period između hranjenja se povećava po sat vremena sa svakom novom sedmicom. Kozje mlijeko je za ježa najbolja hrana. Potrebno je da mlijeko bude mlako zbog čega ga je prije svakog hranjenja potrebno grijati.

Mali ježići se moraju držati na toplome i biti čisti. Nakon svakog hranjenja im masirajte trbuščić, jer im to radi i majka nakon jela.

Kad malo ojača, možete mu ponuditi salatu, jabuku, pa i kukce.

U prosjeku žive pet godina, ali pojedini dožive i više od osam. U potrazi za hranom, tokom samo jedne noći jež može preći i do tri kilometra, a put obično završava tamo gdje ga je i započeo u svom gnijezdu.


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.