Cvijanović: Proteći će mnogo vode od aktivacija MAP-a do priče o članstvu u NATO-u

Cvijanović je napomenula da su svi politički subjekti istakli da će RS u vezi s NATO-om gledati šta radi Srbija i ponašati se na isti način.

BUKA portal / 04. Decembar 2018

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da može proteći mnogo vode i proći mnogo godina od aktiviranja Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u (MAP) do priče o članstvu i poručila da RS ima svoj stav o tom putu koji je pokazan u rezoluciji o neutralnosti.

Cvijanović je napomenula da su svi politički subjekti istakli da će RS u vezi s NATO-om gledati šta radi Srbija i ponašati se na isti način.

"Taj dokument koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske je orijentir za sve nas u institucijama Srpske", izjavila je Cvijanović novinarima u Beogradu.

Cvijanović je rekla da je za građane Republike Srpske važno samo da RS ima svoj odnos kada je u pitanju NATO put i naglasila da bi se o članstvu u NATO-u morali izjašnjavati građani na referendumu.

"Ne želimo da postoji NATO granica između Republike Srpske i Srbije", istakla je predsjednica bh. entiteta.

Ona je, povodom održavanja ministarskog sastanka NATO-a i mogućnosti aktiviranja MAP-a, rekla da je pokazana velika nedosljednost onih koji su pokretali taj proces.

Ona je podsjetila da je prije deset i više godina rečeno da treba ispuniti jedan uslov da bi se aktivirao MAP i da su tada lideri političkih partija našli formulu kako da se to desi, da bi se zatim to razrušilo, uglavnom od onih iz ambasada, od kojih su neke prednjačile.

"Nakon toga krenulo se nekim drugim putem - da se uzme na silu, pa da se knjiži imovina, da se isforsiraju sudske presude da bi se došlo do toga da se aktivira MAP, a onda neko kaže evo aktivirat ćemo MAP i sve prije toga ne treba", dodala je ona. 

Prema njenim riječima, to pokazuje strašni deficit prvo BiH, pa onda i stranog faktora koji se bave BiH.

Prema njenim riječima, u BiH se žive posljedice pogrešnih poteza, prevashodno stranaca, koji su eksperimentisali sa BiH.

"Mi branimo suverentitet BiH, jer kažemo da nema tu mjesta strancima, ne treba oni da odlučuju, već ljudi koji su tu izabrani", naglasila je predsjednik Republike Srpske.

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.