Opozicija iz RS: "Apsolutno znamo šta je nabavljeno i po koliko cijeni. Imamo sve informacije..."

Narodni poslanici Jelena Trivić i Draško Stanivuković uputili su inicijativu za dopunu dnevnog reda skupštinskog zasjedanja u vezi sa formiranjem Anketnog odbora povodom javnih nabavki koje su vršile vlasti Republike Srpske tokom pandemije

Elvir Padalović / 06. Juni 2020

Foto: BUKA

 

Narodni poslanici Jelena Trivić i Draško Stanivuković uputili su danas inicijativu za dopunu dnevnog reda skupštinskog zasjedanja u vezi sa formiranjem Anketnog odbora povodom javnih nabavki koje su vršile vlasti Republike Srpske tokom vanredne situacije i vanrednog stanja.

Javnost Republike Srpske je mogla da prati da su brojne javne nabavke vršene u toku vanrednog stanja što je razumljivo jer se nabavljala medicinska oprema.

"Isto tako su te javne nabavke bile vršene na jako sumnjiv i netransparentan odnosno nedovoljno javan način. Zbog svih slučajeva koje su se desile u Republici Srpskoj , poput mobilne bolnice, nabavljanja maski i rukavica koje su bile najvidljivije javnosti ali i sumnje na nabavku određenog broja respiratora, mi smo se odlučili da na ovaj sistemski način uključimo NSRS u preispitivanje kako su se javne nabavke vršile, da li je bilo zloupotreba. Želimo da izvršimo kontrolu izvršnog organa na koji imamo pravo. Ne želimo sve afere koje su potresale Republiku Srpsku, a najočiglednija je nabavka pokretne bolnice, da ostanu tek tako. Vidjeli smo, snimi smo, odustalo se od ugovora, određen novac je već u velikoj mjeri potrošen, ne želimo da to ostane tako i da se to zaboravi za dva ili tri mjeseca. Želimo da kroz anketni odbor koji bi činili i poslanici vlasti i poslanici opozicije da ispitamo šta se tu zaista dešavalo" kazala je Jelena Trivić.

Ona je podsjetila da su u ranijem periodu bili formirani anketni odbori a dva su bila najznačajnija - jedan povodom predaje Jasenovačke građe a drugi povodom ubistva Davida Dragičevića.

"Sumnjamo opravdano da je bilo velikih zloupotreba položaja od strane istitucija i organa Republike Srpske odnosno ljudi koji vvode te institucije. Ovo je sesitemski put i on zavisi od volje vladajućih da li će on biti formiran. Ako nemaju šta da kriju, usvojiće naš prijedlog,a ukoliko imaju, oni će to oboriti, jer imaju veći broj ruku. Odluka je na njima." poručila je Jelena Trivić.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS Draško Stanivuković kazao je da je anketni odbor nasušna potreba da se preispitaju sve okolnosti koji se tiču spornih javnih nabavki.

On je rekao da je došao do svih javnih nabavki,kako u Federaciji, tako u Republici Srpskoj. 

"Apsolutno znamo šta je nabavljeno i po koliko cijeni. Imamo sve informacije" rekao je on. 

On je rekao da će naredne sedmice podnijeti nove krivične prijave zbog javnih nabavki koje su se dogodile tokom pandemije, a za koje je dokumentaciju prikupio  kanalima i vezama jer na njegova poslanička pitanja nije dobio odgovore od institucija.

"Odgovor čekam dva mjeseca jer žele da na taj način dobiju vrijeme. Preko anketnog odbora želimo direktno s direktorima svih institucija koje su vršile nabavke porazgovaramo oči u oči, pitamo ih i reagujemo. Znamo sve šta je nabavljeno i po kojoj cijeni. Na pomolu je nova afera - koliko je respiratora nabavljeno u RS, po kojoj cijeni i od koje firme? Da li su respiratori nabavljani po cijeni od 58.000 KM, a Fond je kupovao  od preko 100.000 KM, neke čak 146.000 KM. Govorim o 50 respiratora. Evo ovdje tih podatak i informacija. Sada su na potezu vlast i institucije, ali već davno je trebalo biti na potezu Tužilaštvo, sud, SIPA i hapšenja", rekao je Stanivuković.

Pred deset krivičnih prijava on je najavio dvije nove.

Šef poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao nam je kako nije upoznat sa inicijativom.

 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.