Da li Dodik od evropskih desničara očekuje zaštitu od eventualnih sankcija?

Milorad Dodik na skupu desničara u Budimpešti rekao je da nema potrebe da se ulaguje Evropi jer BiH svakako neće nikada ući u EU.

Slađan Tomić / 27. Septembar 2021

Foto: BUKA

 

Nedugo nakon toga u javnom diskursu se pojavila priča da će Dodik skupa sa 19 saradnika biti pod EU sankcijama.

Politički analitičar Denis Čarkadžić kaže da Dodik ne bježi u zagrljaj evropskoj desnici, već je godinama dio tog političkog spektra. 

 "Prošavši dug put od nekoga u koga su od strane zapadnih zemalja polagane velike nade da će upravo on biti predvodnik pozitivnih procesa u BiH, pa do sankcija SAD-a i svega čemu danas svjedočimo, Milorad Dodik je u ovom momentu, sa politikom kakvu zastupa, sam sebi u potpunosti ograničio unutrašnjopolitički, ali i geopolitički manevarski prostor", kazao je Čarkadžić za BUKU. 

 Na pitanja da li su evropska desnica i desničarske politike Dodiku zvanično alternativa naspram Evropske unije, Čarkadžić kaže da evropska desnica teško da može biti alternativa za EU jer je i ona sama dio EU. 

"Ono što Dodik možda očekuje od evropske desnice, unutar koje sasvim sigurno uživa jedan dio simpatija je da ga, između ostalog, zaštiti od eventualnog uvođenja sankcija od strane Brisela. Ovdje treba podsjetiti da EU ima taj mehanizam za zemlje zapadnog Balkana, ali da je mehanizam donošenja odluke da neko ide pod sankcije komplikovan, gdje je u jednom dijelu potreban konsenzus, a u drugom tzv. kvalificirana većina. S tim u vezi, a prilikom eventualnog glasanja, ukoliko dođe do protivljenja nekih od zemalja EU, odluku je jako teško donijeti. 

 

Osim toga, još jedan od ciljeva koje Dodik vjerovatno želi postići odlaskom na skupove poput ovog potonjeg u Budimpešti je pokušaj da razbije jednu vrstu diplomatske blokade u koju je sam sebe doveo", dodao je Čarkadžić. 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.