Da li Dodik priželjkuje zatvaranje Banjaluke?

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će se u Republici Srpskoj morati preduzeti određene mjere kako bi bio prekinut rast broja lica koja su zaražena virusom korona. Posebno kritičan bio je prema lokalnim zajednicama...

Elvir Padalović / 20. Mart 2021

Foto: BUKA

"Nemamo pravo da ignorišemo ovakvu situaciju i nedisciplinu u društvu koja je evidentna, kao i činjenicu da nema želje lokalnih vlasti da donesu bilo kakve mjere" rekao je Dodik u Banjaluci uoči sastanka zvaničnika sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem.

On je istakao da lokalne vlasti ne donose mjere, a liječenje oboljelih ide na teret republičkih organa i fondova koji su iscrpljeni i ugroženi.

Da li je Milorad Dodik ponovo preuzeo palicu nad republičkim institucijama i postao Institucija iznad Institucija, pa najavljuje strožije mjere? 

Da li Dodik ovim svoj bijes usmjerava prema "lokalnim vlastima koje ne donose mjere" misleći pri tome na Banjaluku ili Bijeljinu, gdje gle čuda, na ključnoj poziciji, nisu ljudi iz SNSD-a?

Jer evo juče je "poslušno" i podobno Trebinje odlučilo da skrati rad ugostiteljskih objekata, pa kako to da Banjaluka nema snage za nešto slično?

Od trenutka kada je u Republici Srpskoj počeo da raste broj novih slučajeva, sva pažnja usmjerila se na Banjaluku, te se vrši pritisak da se uvedu restriktivnije mjere u odnosu na one republičke. 

Na drugu stranu Banjaluka je uvijek bila mjesto sa najvećim brojem zaraženih, ali nikome nije padalo na pamet da organizuje konferencije za štampu, da saziva vanredna zasjedanja skupštine Grada.

Da li bi SNSD u Banjaluci vanredno sazivao medije da izvrši pritisak na SNSDovog gradonačelnika da uvede restriktivnije mjere?

Nemojmo se zavaravati..

Ovdje se radi o tome da onaj ko uvede restriktivne mjere građanima, automatski postaje nepopularan. I trpi ogromnu finansijsku štetu. 

Teške mjere se teško donose, i nije to stvar koja treba biti predmet dnevnih političkih prepucavanja.

Dalje, sa koje pozicije priča Milorad Dodik? Srpskog člana Predsjedništva BiH ili kao Predsjednik SNSD-a? Ni sa jedne od ovih pozicija on nema nadležnost za uvođenje mjera na republičkom nivou. Za te stvari i jeste formiran Republički štab za vanredne situacije.. 

Na drugu stranu, ako bi Banjaluka trebala postati grad sa restriktivnijim mjerama, pa čak i zatvoreni grad, onda treba dobiti jasnu podršku od republičkih institucija i jasan stav da će joj biti pomognuto. Ekonomski, moralno, logistički, na svaki drugi način..Te izjave nismo čuli. 

Jer je situacija zaista teška.

U svakom drugom slučaju, Dodikov "vapaj" za lokalnim oštrijim mjerama nije ništa drugo do izraženi pritisak da Banjaluka bude zatvorena. A da to ne bude on, ko ju je zatvorio.

 

 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.