Da li SDS i PDP ne poštuju Skupštinu RS? "Oni su napali institucije" - tvrdi vlast. Opozicija odgovara: "Nećemo sa vama u propast"

Zbog učetvovanja u odlučivanju u Parlamentu BiH poslanici SDS-a i PDP-a optuženi za izdaju od strane vlasti iz RS.

Milovan Matić / 26. Februar 2020

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je da se po hitnom postupku izjasni o Prijedlogu zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta u sadašnjem sastavu, koji je predložio poslanik SDS Dragan Mektić.

Hitna procedura usvojena je sa 23 glasa “za”, 14 “protiv” i jednim “suzdržanim”, odnosno uz dovoljnu opštu i entitetsku većinu. Hitnost iz Repunlike Srpske podržali su poslanici SDS-a, PDP-a i Adil Osmanović.

 

Ovakav potez poslanika SDS-a i PDP-a odmah je naišao na napade od strane vlasti u Republici Srpskoj koji su ovaj potez protumačili kao kršenje odluka Narodne skupštine RS. Podsjećamo, poslanici i vlasti i opozcije su zajednički usvojili zaključke na prethodnoj posebnoj sjednici NSRS da zbog odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu predstavnici ovog entiteta neće učestvovati u odlučivanju na nivou BiH.

Šef Kluba poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić izjavio je da su SDS i PDP danas u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH gaženjem zaključaka Narodne skupštine izvršili napad na institucije Srpske.

On kaže da je iznenađen postupkom predsjednika SDS-a i PDP-a Mirka Šarovića i Branislava Borenovića, koji su prihvatili da ovaj zakon ide u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku i time mu dali ulaznicu u parlament iako su glasali za zaključke Narodne skupštine što ih obavezuje da ih se pridržavaju.

"Politički obračun sa Tegeltijom mogli su da obave i ranije, imali su mnogo sjednica, ali je jasno da su sada reagovali na osnovu zaključka SDA i njihovog zahtjeva da on bude smijenjen zbog toga što poštuje zaključke Narodne skupštine Republike Srpske", naglasio je Žunić.

 

O čemu se tačno radi i da li su poslanici SDS-a i PDP-a prekršili odluku NSRS pokušali smo saznati od narodnog poslanika Draška Stanivukovića koji kaže da opozicija iz RS mora da razmišlja svojom glavom. 

"Nekoliko dana od odluke NSRS su poslanici SNSD-a glasali protiv i tako učetvovali u odlučivanju. Drugo, nasušna je potreba smjeniti jednog korumpiranog predsjednika VSTS-a i potpuno je zdravorazumski da takav čovjek ne obavlja takvu funkciju", rekao je Stanivuković za BUKU.

Na naše pitanje da li to znači da će PDP i SDS ubuduće glasati po svom nahođenju bez obzira na zaključke NSRS on odgovara da će se sve dogovorati i razgovarati o svakom pitanju kako će se ponašati.

"ja ne mogu sad sve reći, ali svako pitanje će biti odvojeno i mi ćemo kao opozicija sve razmatrati. Sve je ovo predstava vlasti. Mi ćemo odlučivati o narednim stvarima. Pa i Dodik je na predjedništvu odlučivao i sam rekao da nema blokade. Nemamo mi tu šta poštovati. U trenutku kada vidimo da sve ovo ide u pogešnom pravcu mi ćemo zauzeti stav. A mi ne možemo slijediti put u propast. ja sam uvjeren da će se svakim narednim danom vidjeti diferencijacija naših stavova i onog šta oni rade", rekao je Stanivuković. 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.