Da mi je biti penzioner R.K.

<p>Penzioner R. K. je dobro spavao. Prethodni dan mu je bio poprilično ispunjen aktivnostima, pa nije bilo potrebe za persenom pred spavanje. Odslušao je jutarnje vijesti na Radiju Republike Srpske i činilo mu se da supruga pokraj njega spava predugo.</p>

Elvir Padalović / 15. Mart 2010

Probudio ju je u pola sedam te su protokolarno počeli da ispunjavaju i današnji dan.

R. K. ne dijeli sudbinu jednog drugog penzionera u Srpskoj, K.M, borca iz posljednjeg rata u BiH, sa 30 godina radnog i četiri ratnog staža, kojem je, prema izmjenama i dopunama Zakona o PIO, privilegovana penzija smanjena za 200 maraka.

Njih dvojica, međutim, ni po svojim zaslugama nisu isti, iako su obojica borci za očuvanje Republike, jedan diplomatskim, a drugi konkretnim - oružanim putem. Dok je prvi  „krvario“ za otadžbinu u mahagonijskom namještaju i A8-ici tri godine, ovaj drugi je u posljednjem ratu obišao sva ratišta, od Slavonije pa do Vlašića, dočekavši „Dejton“ u bolnici u Mrkonjić Gradu, par kilometara od mjesta gdje mu je neprijateljski metak zalutao u predio debelog mesa.

Prava i privilegije im takođe nisu jednaki. Ovom prvom privilegije su se povećale zahvaljujući novom nacrtu Zakona o posebnim pravima i dužnostima, pa je „po zasluzi“ dobio privilegovanu titulu „bivši predsjednik Republike“, dok su ovom drugom privilegije borca ukinute, te nosi „šuplju” titulu „bivši borac Republike“.

Penzioner R. K. pozivan je na ceremonije proslave Dana Republike, gdje sjedi  kao ugledni, odnosno, počasni građanin Srpske, dok ovaj drugi, K.M, u nedostatku KM-ova, ima zagarantovano mjesto ispred jednog od uglednih kontejnera u Srpskoj.         

****

Tako bi mogla izgledati budućnost ova dva penzionera zbog izmjena u Zakonu o PIO i zbog najavljenog Zakona o posebnim pravima i dužnostima predsjednika RS. Naime, umanjenu februarsku penziju u RS primiće više od 40 000 penzionera koji su ostvarili neko privilegovano pravo, dok je u parlamentu Srpske najavljena rasprava kojom bi se trebale proširiti privilegije predsjednika RS nakon isteka mandata. Po „zasluzi“.

Novinom u Zakonu o PIO su ukinute privilegije za učesnike posljednjeg rata, borce koji nisu imali dovoljno radnog staža, ali koji su u rovovima proveli dovoljan broj dana da im jedna od prethodnih vlada dodijeli titulu „počasni građanin – borac“, te ih „po zasluzi“ nagradi povećim iznosima, beneficiranim radnim stažom, odnosno, privilegovanim penzijama.

"Mi ne umanjujemo opravdanost uvođenja privilegovanih prava ljudi koji su to zaslužili, ali moramo uskladiti davanja sa izvorima prihoda i voditi računa da ne oštećujemo ni one ljude koji su odradili cijeli radni staž", rekla je portparolka Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Branka Šljivar.

“Sve je pokrenuto kako bi se očistilo žito od kukolja, a uvećane penzije oduzele onima koji na to nemaju pravo” suveren je bio predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz.

'To je drastično zadiranje u džepove najsiromašnijih slojeva stanovništva i neprimjeren odnos vlasti prema ljudima koji su to pravo ili zaradili ili zaslužili', rekao je početkom ove sedmice Velimir Sakan, potpredsjednik Izvršnog odbora PDP-a.

Sa druge strane, vladajuća partija Zakon ne tretira kao smanjenje penzija, pa je narodni poslanik Nikola Baštinac ( SNSD ) u emisiji „Vizita“ pokušao relativizirati cijelu situaciju, kazavši kako se zaboravlja da su prethodne četiri godine „penzije konstantno rasle". Pa se valjda pretpostavlja penzije jednu godinu mogle ići i prema dole.

Dok će od ovog mjeseca penzioner K.M primati umanjenu privilegovanu penziju, R. K. bi, nakon što mu istekne mandat, trebao imati privilegovanih šest mjesečnih plata sa svog posljednjeg radnog mjesta, tj. funkcije predsjednika RS-a. Ovo pravo se može produžiti najviše za još šest mjeseci, pod uslovom da se ispune uslovi za penziju po propisima o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Pored ove privilegije, “bivši predsjednik Republike” će moći trajno koristiti zajednički kancelarijski prostor, biće mu dodijeljen tehnički sekretar, službeni automobil sa vozačem, te lično obezbjeđenje.

****

Penzioner K.M je slabo spavao. Ustao je oko dva ujutro. Persen mu nije pomogao, jer je to bilo jedino što je te večeri stavio pod zub. Po zasluzi.


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.