Đajić odgovorio na Stanivukovićeve optužbe u vezi sa kiseonikom

Đajić je  naglasio da nema straha za pacijente, te da Stanivuković širi paniku i da je zaslužio zbog toga tužbe.

BUKA portal / 24. Septembar 2021

 

BANJALUKA - Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, ustvrdio je danas podnoseći krivične prijave ispred Okružnog javnog tužilaštva RS da se na Univerzitetskom kliničkom centru RS za liječenje pacijenata koristi kiseonik koji je registrovan kao tehnički, a ne medicinski, na šta je Vlado Đajić, generalni direktor UKC-a RS, odgovorio da odgovorno tvrdi da je kiseonik koji se koristi za liječenje pacijenata isti onaj koji se koristi u svim bolnicama u Evropi i svijetu.

Đajić je  naglasio da nema straha za pacijente, te da Stanivuković širi paniku i da je zaslužio zbog toga tužbe.

"Plaši pacijente, njihovu rodbinu i ovo što on radi je zaslužilo tužbe. On je trebao kao prvi čovjek grada da pomogne i vidi šta nama treba, a ne da priča nešto što nema veze i širi bespotrebnu paniku. Ovo je dokaz da mu nije stalo do građana uopšte. On je prvi u istoriji koji je tužio zdravstvene radnike i porodilje", rekao je Đajić.

Podsjećamo, Stanivuković je danas izjavio da je dobio "ozbiljna saznanja sa svim dokazima o možda najvećem krivičnom djelu od kada traje pandemija korona virusa". 

"Ovo je možda najteža kriminalna afera od kada se bavim politikom. Ono što se radi na Kliničkom centru kad govorimo o kiseoniku koji je najneophodniji je zločin nad čovječanstvom."

Uvoznik je firma "TGT" iz  Laktaša koja uvozi sav kiseonik za UKC RS, a direktor firme je Stanislav Čađo, bivši ministar. Ova firma ne posjeduje licencu za unutrašnji transport lijekova, niti je registrovana za promet lijekova, kazao je Stanivuković.

"Da li javnost RS, doktori, medicinari, pacijenti i građani znaju da na Klinički centar dolazi kiseonik bez licenci, bez atesta, kontrole serije, bez papira koji potvrđuju kvalitet kiseonika. Medicinski kiseonik zvanično jeste lijek, a ova firma nije registrovana za promet lijekovima. Šta se nalazi u ovim bocama, ne mogu da tvrdim, ali te firme nema u registru firmi koje se bave prometom lijekova na veliko", kazao je Stanivuković.

Dodao je da, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, na UKC nije uvezen medicinski kiseonik, već tehnički, industrijski kiseonik.

Od Agencije za lijekove dobijena je informacija da ova firma nije uvezla medicinski kiseonik, kazao je Stanivuković. "Ove firme nema u registru proizvođača lijekova. Direktor ove firme je Stanislav Čađo, a toj firmi je isplaćeno 1 350 000 KM za industrijski, a ne medicinski kiseonik, što su zapanjujući podaci", kazao je on, pozivajući na odgovornost nadležne institucije. 

Stanivuković je rekao da je podnio krivične prijave protiv Vlade Đajića, generalnog direktora UKC- a RS, Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, Stanislava Čađe, direktora firme "TGT" i Milice Matijević, glavnog republičkog zdravstvenog inspektora.

"UKC RS je isplatio  firmi "TGT" 1.350.000 KM i to za isplatu tehničkog, a ne medicinskog kiseonika. Pozivam tužilaštvo da reaguje. Pitam direktora UKC RS da demantuje ovo i ministra Šeranića. Takođe, pitam javnog zdravstvenog inspektora Milicu Matijević da li je izvršena inspekcija tog kiseonika", rekao je Stanivuković.

On je naveo da je "ugovor sa firmom TGT na dva miliona KM".


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.