Dajte mi svoje siromašne, svoje umorne, koji mogu sami brinuti o sebi i neće postati socijalni slučajevi

Mural britanskog umjetnika Izaaca Zevalkinga u centru Las Vegasa podsjeća na činjenicu da su Ameriku osnovali imigranti

M.P. / 15. August 2019

Mural na kome je naslikan Kip slobode sa lisicama na rukama i oboren na haubu policijskog automobila privlači pažnju u centru Las Vegasa, nakon što je visoki zvaničnik Trumpove administracije, nadležan za imigraciju, sugerisao da slavnim stihovima na Kipu slobode treba dodati "provjera materijalnog stanja", piše The Guardian.

Pod pseudonimom Reciklirana propaganda, umjentik i britanski imigrant Izaac Zevalking naslikao je mural krajem jula, nakon što je direktor imigracione službe Ken Cuccinelli u šali rekao da treba prepraviti sonet Emme Lazarus koji je urezan na Kip slobode, tako da piše: “Dajte smi svoje umorne, svoje siromašne, koji mogu sami brinuti o sebi i koji neće postati socijalni slučajevi.”

Zevalking je kazao za TV kuću KTNV: “Ja sam to učinio kako bih podsjetio na prošlost Amerike, kako je osnovana i kako je izgrađena najviše od strane imigranata, tako da ljudi mogu to da primijene na savremeno društvo i savremena pitanja.”

Prošle sedmice uvedene su izmjene u politici prema imigrantima koji zatraže status državljana ili zeleni karton. Prema novim pravilima, imigracione službe imaće mogućnost da odbiju kandidate koji više od godinu dana  budu primali markice za hranu, besplatnu zdravstvenu njegu ili druga socijalna primanja.

Na pitanje koji imigranti će sada biti dobrodošli u Ameriku, Cuccinelli je kazao: “Svi imigranti koji su samostalni i koji se mogu brinuti o sebi – u skladu sa američkom tradicijom.”

Ali kritičari ovog pravila plaše se da će se to koristiti kako bi se siromašniji imigranti spriječili da ikada kroče na američko tlo.

“Imigrantima će biti odbijen ulazak u SAD  ako se utvrdi da postoji vjerovatnoća da će postati socijalni slučajevi”, navodi se u dokumentu iz Bijele kuće.

Institut za migracionu politiku procjenjuje da bi zbog ove promjene pola aplikanata koji zatraže zeleni karton moglo biti odbijeno, navodi The Guardian.


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.