Dan poslije Banjaluke i Vlada RS odlučila da obezbijedi besplatne udžebnike osnovcima

Dan nakon što je Grad Banjaluka objavio odluku da će udžbenici za osnovnu školu na teritoriji grada biti besplatni Vlada RS izlazi sa informacijom da je izdvojila dodatnih 2,5 miliona KM za udžbenike.

Foto: BUKA

 

Ovom odlukom udžbenici će biti besplatni za prvi, drugi, treći i četvrti razred.

„Vlada Republike Srpske izdvojiće dodatnih 2,5 miliona KM za besplatne udžbenike za oko 19.000 učenika trećeg i četvrtog razreda osnovne škole čime se nastavlja trend povećanja obuhvata osnovaca kojima Vlada obezbjeđuje besplatne udžbenike“, rekla je ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić na današnjoj konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Vlade Republike Srpske.

Istakla je da je ukupan broj učenika kojima će Vlada u školskoj 2021/22.godini obezbijediti besplatne udžbenike oko 50.000, što predstavlja više od 50 odsto od ukupnog broja učenika osnovnih škola u Republici Srpskoj.

Ministrica Natalija Trivić navela je da je ovakva odluka Vlade u skladu sa zaključkom Narodne skupštine iz 2019. godine o obezbjeđivanju besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola, te mjerama Populacione politike.

 

 

Podsjetila je da Ministarstvo prosvjete i kulture od školske 2007/2008. godine obezbjeđuje besplatne udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola, a od  školske 2019/2020. godine i besplatne udžbenike za sve učenike pobjednike republičkih takmičenja, te od školske 2020/2021. godine za učenike koji su treće i naredno po rođenju dijete iz porodica sa troje i više djece.

Takođe, i Ministarstvo porodice, omladine i sporta od 2007. godine obezbjeđuje besplatne udžbenike za odlične učenike osnovnih škola od trećeg do devetog razreda koji dolaze iz višečlanih porodica.

„Ukupan obuhvat učenika do sada je bio oko 30.000, što je oko 30 odsto od ukupnog broja osnovnoškolske populacije. U finansijskom smislu od prvobitnih milion KM na godišnjem nivou, Vlada Republike Srpske u posljednje dvije godine povećala je iznose za ta izdvajanja na tri miliona KM na godišnjem nivou, a današnjom odlukom  na 5,5 miliona KM“, rekla je Trivić dodavši da je do sada izdvojeno oko 15,5 miliona maraka za besplatne udžbenike.

Natalija Trivić pozdravila je i svaku inicijativu jedinica lokalne samouprave koje su i do sada, u skladu sa svojim budžetima, obezbijeđivali udžbenike određenim kategorijama učenika.

Na pitanje novinara da li je ovo odlukaka politička imajući u vidu da je odluka Vlade RS došla dan nakon što je Gradska uprava Banjaluka odlučila da obezbijedi besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola na teritoriji grada.

"Ovo nije političko nadmetanje sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanovukovićem", rekla je ministrica Trivić najavljući da će se plan besplatnih udžbenika narednih godina proširivati i na druge razrede.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković juče potpisao Ugovor o nabavci udžbenika za učenike od 3. do 9. razreda, tako da će sve škole već od 3. do 12. avgusta dobiti komplete udžbenika koje će podijeliti učenicima do početka školske godine.

Podsjetimo da je građanska inicijativa o besplatnim udžbenicima za osnovce u Republici Srpskoj prihvaćena u martu 2019. godine Narodnoj skupštini Republike Srpske.

"Narodna skupština predlaže Vladi Republike srpske da u narednom periodu izradi zakon o besplatnim udžbenicima za učenike osnovnih škola u Republici Srpskoj", navodilo se tada u zaključcima NSRS.

Vezan tekst:

Besplatni udžbenici za sve osnovce u Banjaluci: Uštedili smo na funkcionerima

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.