"DAN SLOBODE": Engleska ukinula gotovo sve mjere, iako im raste broj slučajeva, a premijer u samoizolaciji

Gotovo sve restrikcije vezane uz pandemiju koronavirusa ukinute su u Engleskoj u ponedjeljak koji je nazvan "Danom slobode", uprkos povećanju broja slučajeva što zabrinjava naučnu zajednicu i dio političara.

BUKA / E.P./ Agencije / 19. Juli 2021

Foto: BUKA

Od ponoći u Engleskoj dvorane i stadioni mogu se otvoriti u punom kapacitetu, diskoteke ponovno raditi, opet se može biti za šankom u pubovima i više nema ograničenja broja ljudi koji se mogu okupljati. Radi se o novom poglavlju u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Nošenje maske više nije obavezno, ali je preporučljivo u javnom prijevozu i u dućanima, a više se ne poziva ni na rad od kuće.

Britanski premijer Boris Johnson upozorio je u nedjelju stanovništvo na oprez.

"Molim vas budite oprezni i prijeđimo sutra u sljedeću etapu popuštanja mjera, uz potpuni oprez, potrebno poštivanje drugih i rizika koje bolest i dalje predstavlja", zamolio je konzervativni čelnik u videu na Twitteru u nedjelju i naglasio veliku zaraznost delta varijante koronavirusa, odgovorne za veliki skok broja slučajeva posljednjih tjedana.

Johnson polaže nadu u cjepivo bez obzira na rast broja slučajeva. Ako se pokaže da cjepivo štiti od težih oblika bolest i smrti bez obzira na sve veći broj zaraženih to bi mogla biti važna informacija za druge zemlje u smislu povratka u normalan život, piše Reuters.

Britanija je u nedjelju imala 48.161 novozaraženih covidom-19 i 25 umrlih unutar 28 dana od pozitivnog testa, prema podacima vlade,

Oba podatka su manja od subotnjih, kada je bilo 54.674 pozitivnih i 41 umrli.

Ali nova strategija nosi i rizike - može se pojaviti varijanta otporna na cjepivo ili broj slučajeva može biti toliko visok da dovede do zaustavljanja ekonomije.

"Ako to ne učinimo sada, možemo se upitati, kada ćemo to uopće učiniti?", rekao je Johnson u nedjelju na Twitteru. "Ovo je pravi trenutak ali moramo biti oprezni. Moramo biti svjesni da je nažalost virus i dalje tu".

Britanija je ukupno sedma na svijetu po broju umrlih, ali 87 posto britanske odrasle populacije dobilo je barem jednu dozu cjepiva, a više od 68 posto dvije.

Broj mrtvih u danu koji se sada kreće oko 40 daleko je od brojeva iz vrhunca pandemije u siječnju kada ih je bilo i 1800.

Cilj ukidanja mjera je ubrzati ekonomski oporavak, ali ta ambicija mogla bit biti ugrožena ako se pojave deseci tisuća novih infekcija dnevno što bi natjeralo na samoizolaciju stotine tisuća ljudi: ne samo one koji su zaraženi, nego i njihove kontakte.

Johnson i ministar finansija Rishi Sunak su trenutno u samoizolaciji jer su bili u kontaktu s osobom zaraženom koronavirusom.

Ima i onih koji se žestoko protive Danu slobode

 

200 000 slučajeva dnevno?


Profesor Neil Ferguson, čovjek koji stoji iza zaključavanja, rekao je da je "gotovo neizbježno" da će posljednja faza otključavanja u ponedjeljak donijeti 100.000 slučajeva dnevno, s oko 1.000 hospitalizacija - uprkos tome što je otprilike polovina Velike Britanije u potpunosti cijepljena. Dodao je da bi mogao predvidjeti situaciju u kojoj se stopa slučajeva povećava na dvostruko veću veličinu.

"Pravo je pitanje hoćemo li to udvostručiti - ili čak i više", rekao je u nedjelju za BBC One's Andrew Marr Show. „I tu kristalna kugla počinje propadati. Mislim, mogli bismo doći do 2.000 hospitalizacija dnevno, 200.000 slučajeva dnevno - ali to je mnogo manje sigurno. "


SZO: Nema osjećaja slobode u srcima


Dr David Nabarro, specijalni izaslanik za Covid-19 za Svjetsku zdravstvenu organizaciju, upravo je rekao ovo o Engleskoj koja ukida ograničenja za Sky News:

Bit ću stvarno jasan s tobom. Naravno, u nekom trenutku, kao što su ministri rekli, moramo nastaviti i ponovo pokrenuti svoj život. Samo kakav je naš stav dok to radimo? U mom srcu nema osjećaja slobode. Nažalost, osjeća se da je ovaj virus itekako ovdje i da nam donosi mnoga iznenađenja, puno strepnji, pa stoga kao društvo idemo u sljedeći period širom otvorenih očiju, prilično dobro znajući što možemo očekivati. To je: više bolesti, duže Covid i više izazova.

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.