Danas budimo zajedništvo i pomirenje

Načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković je govorom kojim je pozvao učesnike da budu efikasni i konkretni u investicijama otvorio dvodnevnu Investiciono-razvojnu konferenciju Srebrenica 2015.

Fena / 11. Novembar 2015

 Duraković je govor počeo rekavši kako je danas telefonom zabilježio trenutak kada predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik iAleksandar Vučić, premijer Srbije, relaksirano razgovaraju u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari.

On je kazao kako je to ponos Srebreničana unatoč svim lošim glasovima i porukama koje žele da ih namjerno razdvoje. 

"Vaš dolazak u Srebrenicu je znak opredjeljenosti za izgrandju bolje i prosperetnije Ssrebrenice što nas sve koji ovdje živimo veoma raduje i ohrabruje. Građani Srebrenice vrijedni ljudi. Mi smo inteligentan i marljiv narod. Volimo ovaj kraj i želimo njegov prosperitet", rekao je Duraković na početku govora. 

- Uzroci nerazvijenosti -

On je dodao da je Srebrenica bogata prirodnim potencijalima što otvara mogućnost za investiranje u različite oblasti života. Istakao je da ovo područje ima posebno povoljne uslove za razvoj poljoprivrede, turizma i industrije. 

Ipak, kazao je Duraković, Srebrenica se uprkos svim preduslovima ne razvija, a broj nezaposlenih je jednak broju zaposlenih. Ulaganja su mala i nedovoljna, smatra Duraković, a Srebrenica je politički, a ne privredni interes zbog čega nazaduje i propada. 

"Danas je prilika da svi doprinesemo da 11. novembar bude historijski dan za sve nas. Ne kroz obećanja i lijepe riječi već konkretnim akcijama obnove. To je dug prema nama i generacijama koje dolaze", rekao je Duraković.

On je sve goste pozvao da pokažu političku mudrost poštenih i čestitih ljudi koji rade u interesu svih građana Srebrenice.

- Prilika u banjskom turizmu -

"Treba da donesemo hrabre odluke koje će pokazati naše iskrene namjere. Prije svega, treba donijeti odluku o nastavku gradnje Banje Guber, koji će od Srebrenice načiniti privlačnu regionalnu i evropsku destinaciju banjskog turizma", rekao je Duraković.

On je rekao kako je pitanje plaćanja odštete zbog potopljenog zemljišta gradnjom HE Bajina Bašta i Zvornik važno za razvoj Srebrenice i kako se nada da je to pitanje riješeno na zajedničkoj sjednici VM BiH i Vlade Srbije. 

"Poštovani prijatelji, dobro nam došli u Srebrenicu i mi vas želimo u vašem najboljem izdanju. Nemamo pravo da današnji skup pretvorimo u političku platformu. Nemojte da danas govorimo o boljoj zajedničkoj budućnosti. Naprotiv, danas budimo zajedništvo i pomirenje. Počnimo graditi bolju budućnost Srebrenice tako što ćemo biti konkretni efikasni", rekao je Duraković. 

08:31 -  U Srebrenici počinje dvodnevna investiciono-razvojna konferencija

Na investiciono-razvojnoj konferenciji "Srebrenica 2015", koja danas počinje u tom gradu, bit će predstavljene mogućnosti investiranja u razvoj različitih oblasti života i rada građana Srebrenice, resursni potencijali regije, kao i određene pogodnosti za potencijalne investitore.

Prisustvo su potvrdili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik RS-a Milorad Dodik, predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović, i mnoge druge zvanice, a očekuje se i prisustvo članova Predsjedništva BiH, premijera Turske, predsjednika Slovenije, predsjednika Makedonije i drugih. 

Na dvodnevnoj konferenciji će biti upriličena prezentacija Guber Banje, predstavljene uspješne privredne priče s područja općine Srebrenica, projekt "Zašto investirati u Srebrenicu?" te infrastrukturni projekti te općine.

Također, bit će održana prezentacija Agencije za unapređenje stranih investicija - FIPA "Investiciona klima u BiH", Privredne komore RS-a "Mjere poticaja u Republici Srpskoj", mjere poticaja investicijama i potrebe općine Srebrenica, kao i finansijski proizvodi dostupni u Srebrenici.

Na konferenciji će se obratiti i ambasadori SAD-a, Holandije, Turske, Norveške, Velike Britanije, generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju, rezidentni predstavnik UN-a u BiH, te predstavnik OSCE-a.

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio je za Fenu da će "svaka stvar koja dođe u taj grad" biti pozitivna i korak naprijed, te da najviše očekuje od domaćih investitora.

Naveo je da je trenutno u Srebrenici u javnom sektoru zaposleno više od 200 radnika, ali da se očekuju nova zaposlenja jer je za četiri godine planirano 400 radnih mjesta.

''Poznavajući one koji će biti prisutni na konferenciji, uvjeren sam da su spremni nešto konkretno uraditi za Srebrenicu jer znaju ideju ove konferencije koja ima za cilj da riječi budu pretočene u djela i da se konačno u Srebrenici ostavi nešto što donosi bolju budućnost za sve građane'' - naglasio je Duraković. 

 

 

 


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.