Danas je Međunarodni dan zimskog bicikliranja na posao. A ako ste i vi danas vozili, mogli biste osvojiti i nagradu

Danas se osim Valentinova, obilježava i Međunarodni dan zimskog bicikliranja na posao! Radi se o inicijativi prijateljskog takmičenja među gradovima, državama i organizacijama, pokrenuta je u Kanadi 2013. godine i uvijek se održava drugi petak u februaru

BUKA portal / 14. Februar 2020

pixabay

Koja je svrha i smisao ovakve akcije?

Unatoč klimatskim promjenama zbog kojih "više nema zime", uvijek postoji mogućnost da će snijeg ipak zabijeliti naše gradove. Upravo zato, zimske službe treba i dalje podsjećati da se i biciklom ide na posao te se biciklističke prometne površine trebaju čistiti, a ne koristiti za odlaganje snijega.

Osim toga, na ovaj način se ukazuje i na nesnosne gužve u saobraćaju, zagađenje i buku, zbog prevelikog broja automobila, a u kojima se uglavnom vozi jedna osoba.

I tu nije kraj, Banjalučka kritična masa, jutros je na svojoj fb stranici objavila fotografiju kao dokaz da su i oni jutros išli na posao biciklom. A pozvali su i sve građane da se uključe, jer tri najbolje fotografije očekuju i male paket nagrade!

Više informacija na njihovoj stranici.

 

Vrijedi pedalati, ne zbog nagrada, koliko zbog budućnosti koja bi zahvaljujući svima nama mogla biti najveći poklon od svih. Da se ljepše i zdravije živi.


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.