DANAS SE POLAŽE KAMEN TEMELJAC: Detalji trase auto-puta Beograd-Sarajevo

Danas će svečano biti označen početak izgradnje auto-puta Beograd–Sarajevo. Svečanosti će prisustvovati predsjednici Srbije i Turske kao i članovi Predsjedništva BiH. U izgradnju auto-puta biće uloženo 250 miliona eura.

BUKA portal / 08. Oktobar 2019

Radovi na izgradnji auto-puta počinju deset mjeseci od potpisivanja komercijalnog ugovora za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju deonica potpisan je krajem prošle godine, a dokument su potpisali potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, v.d. direktora "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak i predsednik turske kompanije "Tašjapi" Emrulah Turanli.

Budući auto-put gradiće se u dva pravca: Bijeljina–Sremska Rača (granica sa BiH)–Kuzmin i Požega–Kotroman (granica sa BiH).

Vrijednost potpisanog ugovora je 250 miliona eura i obuhvata pripremu planske, projektne i tehničke dokumentacije i izvođenje radova na dionici Sremska Rača–Kuzmin - ukupno 225 miliona eura – i pripremu projektne i tehničke dokumentacije za deonicu Požega–Kotroman, 25 miliona eura, a sredstva su obezbijeđena iz zajma turske "Eksim" banke i budžeta Republike Srbije. 

Predviđena dužina dionice auto-puta Bijeljina–Sremska Rača–Kuzmin iznosi oko 18 kilometara.

Ugovorom predviđeno je da "Tašjapi" izradi kompletnu plansku i tehničku dokumentaciju i to planove detaljne regulacije, studiju opravdanosti sa idejnim projektom, projekat za građevinsku dozvolu i projekat za izvođenje, kao i samo izvođenje radova na izgradnji.

Pripremni radovi na izgradnji mosta na Savi u Sremskoj Rači, na dionici auto-puta Kuzmin–Sremska Rača, počeli su inače krajem avgusta ove godine.

Budući auto-put će imati dvije vozne i jednu zaustavnu traku u oba smjera, a dozvoljena brzina će biti 130 kilometara na čas.

Dionica auto-puta od Kuzmina do Sremske Rače, dužine oko 18 kilometara, projektuje se kao dio budućeg auto-putnog pravca prema Bijeljini.

Predviđeno je da buduća saobraćajnica prolazi kroz naselja Kuzmin i Bosut, sve do postojećeg graničnog prelaza kod Sremske Rače, gdje će biti izgrađen i most u dužini od oko 1,3 kilometara.

Pored mosta, predviđena je i izgradnja graničnog prelaza.

Druga dionica, Požega–Užice–Kotroman, sa Koridorom 11 se povezuje u Požegi, a preko budućeg Moravskog koridora povezaće se u Pojatama sa Koridorom 10.

Za ovu dionicu potrebno je izraditi preostalu tehničku dokumentaciju, što je obuhvaćeno ugovorom sa turskom kompanijom.

 


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.