Dani čitanja u Srpskoj u okviru kampanje „Čitajmo zajedno“

Kampanju „Čitajmo zajedno“ koja se ove godine odvija pod sloganom „Da ne ostanemo bez riječi“ Ministarstvo sprovodi već petu godinu sa ciljem popularizacije književnika, književnosti, kulture čitanja i razvoja čitalačke publike.

BUKA portal / 13. Novembar 2021

 

 „U okviru ovogodišnje kampanje „Čitajmo zajedno“ biće uspostavljeni Dani čitanja u Republici Srpskoj, koji će početi 19.11.2021. godine. Tokom Dana čitanja ćemo u svim školama i bibliotekama organizovati aktivnosti sa ciljem popularizacije književnika, književnosti i kulture čitanja“, rekla je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić koja je zajedno sa književnicom Milankom Blagojević i direktorom izdavačke kuće „Imprimatur“ Borisom Blagojevićem ozvaničila  početak kampanje „Čitajmo zajedno“.

Kampanju „Čitajmo zajedno“ koja se ove godine odvija pod sloganom „Da ne ostanemo bez riječi“ Ministarstvo sprovodi već petu godinu sa ciljem popularizacije književnika, književnosti, kulture čitanja i razvoja čitalačke publike.

„Ambasadori ovogodišnje kampanje „Čitajmo zajedno“ su književnici Milanka Blagojević i književnik Milan Rakulj koji će u okviru kampanje da upriliče književna druženja sa učenicima. Želja nam je da na ovaj način utičemo na razvoj čitalačke publike od najranijeg uzrasta“, rekla je ministar Natalija Trivić dodavši da će kampanju pratiti promotivni spotovi i bilbordi, kao i nagradna igra čiji je cilj da animira čitalačku publiku i privoli ih da nađu vremna za čitanje.

Ministar Natalija Trivić saopštila je i zaključke sa konferencije o književnosti „Književnost danas i sutra“ koji će biti realizovani, a odnose se na poboljšanje položaja književnika i književnog stvaralaštva.

Rekla je da će Ministarstvi povećati izdvajanja za otkup knjiga, ali i redovno provoditi ovu aktivnost svake godine, umjesto bijenalno, kako je to bilo do sada i najavila da će za te namjene biti izdvojeno 70.000 KM i to 20.000 KM putem  konkursa za otkup knjiga, a 50.000 KM preko Društva bibliotekara Srpske. Najavila je promjenu koncepta konkursa za izdavačku djelatnost kako bi se podržala kompletna realizacija - od objavljivanja i isplate autorskog honorara autoru, do kampanje i promocije knjige i autora.

Naglasila je da će Ministarstvo putem Udruženja književnika Republike Srpske inicirati izmjenu pravilnika o dodjeli književne  nagrade UKRS kako bi bila dostupna svim piscima, te obezbijediti sredstva za podsticaje autorima za stvaralački rad i nastanak novih djela, kao i da će podržati osnivanje Udruženja književnih prevodilaca Republike Srpske.

Književnica Milanka Blagojević pozdravila je uključivanje savremenih pisaca Republike Srpske u kampanju „Čitajmo zajedno“, kao i namjeru Ministarstva da se učenici kroz obrazovni sistem upoznaju sa savremenim stvaraocima Republike Srpske i da se na taj način populariše i afirmiše književnost i čitanje.

Direktor izdavačke kuće „Imprimatur“, književnik i prevodilac Boris Maksimović pozdravio je brzu realizaciju zaključaka sa konferencije o književnosti koji će stanje da pomjere naprijed. Pozdravio je i odluku da se otkup knjiga vrši svake godine i istakao da će savremenim autorima mnogo značiti otvaranje knjižara Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo za izdanja drugih izdavačkih kuća sa područja Republike Srpske.

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.