Daniel Menićanin osnivač "Dječjeg orkestra": Od predavanja preko interneta zarađujem dovoljno, s orkestrom radim iz zadovoljstva

U sklopu KUD "Čajavec" iz Banjaluke prije mjesec dana osnovan je "Dječji orkestar" koji čini četrdesetak mladih muzičara dobi od šest do osamnaest godina.

Ernest Bučinski / 02. August 2019

 

Jedan od osnivača ovog orkestra je mladi muzičar, harmonikaš i klavijaturista, Daniel Menićanin. On je imao želju da okupi talentovane dječake i djevojčice na jedno mjesto koji bi se uz svirku ujedno i družili i svoje umijeće pokazali drugima, organizujući kulturne događaje i priredbe, te tako širili pozitivni duh i mladalačku energiju grada Banjaluke, kako u regionu, tako i u zemljama širom svijeta. Ovaj orkestar njeguje tradiciju, kulturu i muziku naroda iz cijele Bosane i Hercegovine, ali i bivše Jugoslavije.

Menićanin je student Muzičke akademije u Banjaluci, a obrazovni rad sa djecom nije mu stran, jer je već ranije radio u nižoj i srednjoj glazbenoj školi u Žepču. U toj školi je ostvario zapažen rad, pa su se učenici prebacivali na njegove časove, te je morao da radi i prekovremeno. Njegovi učenici su imali odlične rezultate na takmičenjima i to mu je dalo volju da nastavi sa držanjem časova i kada je prestao da radi u školi u Žepču.

Daniel je s muziciranjem počeo još kao dječak. Trudio se i išao privatno na časove, a učili su ga razni profesori uglavnom narodnu i starogradsku muziku. Bio je zaljubljenik u narodnu muziku, jer ga je ona, kako kaže, privlačila zbog njenih ritmova i svojstvene egzotičnosti. Uz pomoć profesora Aleksandra Tripkovića, koji ga je pripremio za prijemni ispit, upisao je srednju muzičku školu.

"Za svoju muzičku karijeru mnogo dugujem profesoru Tripkoviću, a on je danas i moj kolega sa kojim sam zajedno i osnivao Dječji orkestar. Profesor radi sa djecom na teorijskom polju i uvježbavanju, dok mu ja pomažem kao asistent, ali uz to radim i na aranžmanima kompozicija koje izvodimo. Baziramo se na starogradskoj muzici, sevdalinkama i narodnim pjesmama. I ja sam kad sam bio dječak počeo sa tom vrstom muzike, koju inače i najviše volim, tako da mi rad sa mladim muzičarima predstavlja dodatno zadovoljstvo", rekao je Menićanin u razgovoru za BUKA magazin.

Kao što smo pomenuli, Daniel je student na Muzičkoj akademiji u Banjaluci, ali obaveze prema njegovim učenicima i "Dječjem orkestru" dosta mu oduzimaju vremena, što je uzrokovalo da je studiranje morao da prolongira. Međutim, on nije odustao od školovanja i najavljuje da će uskoro da diplomira, pa čak da upiše i postdiplomske studije.

"Obaveza je zaista mnogo, a to je za posljedicu imalo da sam studije odložio na neko vrijeme. Trenutno držim časove preko interneta učenicima širim svijeta. Tu imam polaznika koji su tek počeli da uče note, ali radim i sa odraslim osobama koje žele da se usavrše", kaže Daniel.

Do učenika kojima predaje Menićanin je došao tako što su ga preporučavali ljudi koji su upoznati sa njegovim radom i zavidnim umijećem sviranja i učenjem harmonike. Iako se ne voli hvaliti, Daniel je, prepričavajući jednu anegdotu iz svog života, kazao da je uspio za kratko vrijeme da notama nauči čak i učenika od sedamdeset i pet godina.

"Ja imam metode učenja koje ne koriste mnogi, a to je da učenike naučim da razmišljaju logički, ali koristeći sliku kao osnov za pamćenje nekog muzičkog zadatka koje treba riješiti. To olakšava rad i meni i mojim učenicima koji skoro pa kroz igru nauče note i osnovne tehnike sviranja", objasnio je sagovornik.

 

 

Daniel je sarađivao i sa mnogim kulturno-umjetničim društvima iz dijaspore kojima je pisao aranžmane, pa je preko njih došao i do učenika.

"Trenuno imam preko pedeset polaznika iz raznih krajeva svijeta. Dosta ih je iz Sjedninjenih Američkih Država i Kanade, imam i učenika iz Holandije i drugih evropskih zemalja, ali i iz regiona. Držim im nastavu preko interneta, pa sam dosta uložio i u opremu da bi veza i nastava bila kvalitetnija. Uglavnom ih zanima starogradska muzika, sevdalinke i narodne pjesme. I usluge naplaćujem preko interneta tako da se može reći da časove držim na savremen način u skladu s vremenom u kojem živimo", kaže Daniel.

On je dodao da će iskoristiti svoja poznanstva sa kulturno-umjetničim društvima iz dijaspore kako bi "Dječji orkestar" afirmisao širom svijeta i najavio je da će svoj rad bazirati na tome da djeca sa kojima radi zasviraju na što više kontinenata.

"Osim toga što želim da se za nas čuje širom svijeta, mi ćemo se truditi i da mnoga kulturno-umjetnička društva i njihove muzičare dovedemo u Banjaluku. U današnje vrijeme depresivne muzike i negativnosti, želimo da širimo ljubav i pozitivnu energiju. Nama u orkestru treba raznih instrumentalista: basista, violinista, gitarista, bubnjara - zato pozivamo mlade muzičare da nam se pridruže da zajedno rade sa nama i grade jednu zaista lijepu priču koju donosi naš orkestar", poručio je Daniel.

On je na kraju razgovora rekao da ima u planu osnovati još jednu sekciju u sklopu KUD Čajavec, a radi se o "Vokalnom ansamblu", koji će nastupati zajedno sa "Dječjim orkestrom". Ovom prilikom pozvao je zainteresovane mlade pjevače da budu dio ovoga tima, a naša redakcija poželjela im je mnogo uspjeha u radu.

 


Buka preporuka

Intervju

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.