David Gilmour prodao kolekciju gitara za više od 21 milion dolara i sve donirao organizaciji za zaštitu planete

David Gilmour iz Pink Floyda prodao je na aukciji 127 gitara iz svoje kolekcije za ​​ukupno 21.490.750 dolara. Aukcija, koja se održala u Christie’su u New Yorku, postavila je time nekoliko svjetskih rekorda u prodaji gitara.

BUKA portal / 21. Juni 2019

Foto: Zoran Stajčić

Prvi među njima bio je “Black Strat”, Fender Stratocaster iz 1969. koji je Gilmour koristio na svakom Pink Floyd albumu od “The Dark Side of the Moon” do “Final Cuta”. To je bio posljednji prodani instrument jučer, i otišao je za 3.975 milijuna dolara, za što Christie’s kaže je najviša cijena za gitaru prodanu na aukciji.

Dvije druge gitare su također probile milijunske iznose: Pretproizvodni bijeli Strat iz 1954. sa zlatnim dijelovima i serijskim brojem 0001 prodan je za 1,815 milijuna dolara i Martin D-35 iz 1969. godine, za koji je Gilmour rekao da je uz njega napisao najviše pjesama, prodan je za 1,095 milijuna dolara. Time je srušen i prijašnji rekord za Martina, koji je iznosio 791,500 dolara za OO0-42 model iz 1939. koji je pripadao Ericu Claptonu. Još jedan Martinov akustični, dvanaestžični D-12 28 koji je korišten na “Wish You Were Here” i “Hey You”, otišao je za 531,000 američkih dolara.

Na aukciji je također postavljen novi rekord za cijenu Gibson Les Paul modela, u ovom slučaju Gold top iz 1955. godine na kojem je Gilmour svirao solo za “Another Brick in the Wall, Part 2.”, prodan je za 447.000 dolara. Njegov crveni Strat iz 1984. godine koji je bio njegova glavna gitara između 1988. i 2005. godine prikupila je 615.000 dolara.

Što je još važnije, Gilmour donira sav prihod od dražbe ClientEarth-u, globalnoj organizaciji koja se definira kao dobrotvorna organizacija koja koristi moć zakona kako bi zaštitila planet i ljude koji na njemu žive. “Mi smo odvjetnici i stručnjaci za zaštitu okoliša koji se bore protiv klimatskih promjena i zaštite prirode i okoliša” – navode iz ClientEarth-a.

„Globalna klimatska kriza najveći je izazov s kojim će se čovječanstvo ikada suočiti i za nekoliko godina učinci globalnog zatopljenja bit će nepovratni. Nadam se da će prodaja tih gitara pomoći ClientEarth-u u njihovoj zadaći da iskoriste sve kako bi se ostvarila stvarna promjena ”, rekao je Gilmour.“ Potreban nam je civilizirani svijet za sve naše unuke i dalje, u kojem se na ovim gitarama može svirati i pjesme uz njih pjevati”, izjavio je ovim povodom David Gilmour.

 

Prezeto sa portala Ravno do dna


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.